Üzleti tippek

Idegenek számítják ki a bérünket

Egyre több nagyvállalat dönt a bérszámfejtés kiszervezése mellett.

Bár ennek a tevékenységnek a kiszervezését a köztudat még mindig a kisebb cégekhez köti, a legnagyobb hazai társaságok mintegy harmada él ezzel lehetőséggel.

A BDO Magyarország a TOP 200 hazai vállalat körében készített felmérést, amely szerint e döntésben a költséghatékonyság mellett számos szempont, így a szakszerűség, a rugalmasság is szerepet játszott. A válaszadók háromnegyede a bérszámfejtés mellett más tevékenységeket, így a cafeteria kezelését, a könyvelést vagy akár a HR-szolgáltatásokat is jellemzően ugyanahhoz a szolgáltatóhoz szervezi ki.

„A bérszámfejtési piac mára Magyarországon eljutott odáig, hogy immár a legnagyobb vállalatok közül is minden harmadik saját bérszámfejtési osztály nélkül működik” – ismertette Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere.

A TOP 200 cégek 30 százaléka teljesen független szereplőhöz szervezi ki ezt a tevékenységet, további 7 százalékuk a cégcsoportjukon belül hoz létre szolgáltatót, amely gyakran egyéb külső megrendelők felé is nyújt hasonló szolgáltatást.

A bérszámfejtés az egyik legérzékenyebb terület

Így nem csoda, hogy a kiválasztás során a legfontosabb szempont az, hogy az adott bérszámfejtő cég rendelkezik-e szakmai felelősségbiztosítással.

A válaszadók a második helyen említették a díjazást, míg a további helyekre a minőségbiztosítási tanúsítványok megléte, illetve az alkalmazott szoftverek típusa került. A nemzetközi tapasztalat ebben a körben a vártnál kisebb mértékben befolyásolta a döntést.

Azok a válaszadók, amelyek a bérszámfejtést házon belül oldják meg jelenleg is, a választott megoldás mellett elsősorban a megbízhatóság kérdését, illetve a távkapcsolathoz kötött két hátrányt, a felügyelhetőség és a rugalmasság nehézségeit említik. Azt viszont elismerik, hogy a költséghatékonyság szempontjából nem ez az előnyösebb megoldás.

A bérszámfejtéssel foglalkozó cégek többségének profiljában számos más, többé-kevésbé kapcsolódó szolgáltatás is szerepel, ami racionális alkalmazkodást mutat a piaci igényekhez. A TOP 200 háromnegyede ugyanis fontos szempontnak tartja, hogy az olyan szolgáltatások, mint a bérszámfejtés, a cafeteria, könyvelés, és a HR-szolgáltatások egy helyen legyenek elérhetők.

A munkaügyi ellenőrzések is erősítik a folyamatot

„Korábbi felmérések szerint a teljes hazai piacot tekintve már félmillió fő felett van azon munkavállalók köre, amelyeknek bérszámfejtését külső szolgáltatók biztosítják. Elsősorban költséghatékonysági okok játszanak szerepet abban, hogy ez a szám évről évre emelkedik, de a megbízotti körben számottevő a felelősségmegosztás iránti igény is. A gyorsan változó jogszabályok naprakész ismerete, illetve a munkaügyi ellenőrzések gyakoribbá válása a nagyvállalati körben is vonzó alternatívaként állította be a bérszámfejtési outsourcingot” – összegezte Hajnal Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik