Üzleti tippek

Rákapcsol az autóipar

A globális növekedés egyik nyertese ez az ágazat lehet. A leglátványosabb bővülés egyértelműen Kínában várható.

Az Egyesült Államokban, Oroszországban és a feltörekvő országokban ugyan az év elejéhez képest mérséklődtek a növekedésre vonatkozó előrejelzések, ezzel együtt is a világgazdasági bővülés 3 százalék körül alakulhat, jövőre pedig ennél is nagyobb mértékű emelkedés várható. A fellendülésből leginkább a kifejezetten növekedésorientált iparágak profitálhatnak, mint amilyen az autóipar – áll a K&H Alapkezelő összefoglalójában.

30 százalékos bővülést prognosztizálnak

„Az iparággal kapcsolatban a szakértők optimisták, a globális autóeladások terén a következő években stabil növekedést várnak. Míg tavaly az ágazat kibocsátása globálisan 83 millió személyautó volt, addig ez a szám az előrejelzések szerint 2019-ben elérheti a 115 millió darabot. Ez a durván 30 százalékos várható bővülés, valamint az, hogy Európában a tavalyi 20 éves mélypont után az idei év első felében már 6,5 százalékkal emelkedtek az eladások, jó alapot szolgáltathat a további jelentős növekedésre” – részletezte Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója.

Befektetési alap az autóipar felfutására

„A leglátványosabb növekedés egyértelműen Kínában várható, hiszen míg 2010-ben a 100 lakosra jutó autók száma mindössze 3 darab volt, addig az évtized végére ez a szám már elérheti a 16 darabot. Ezzel az ázsiai ország autópiaca 2020-ra 30 százalékos részesedést hasíthat ki a globális gépjárműeladásokból. A K&H autóipari tőkevédett alap ezt az iparág előtt álló komoly növekedési lehetőséget kívánja kiaknázni” – tette hozzá.

A befektetési alap az európai autóipari óriáscégek részvényeiből álló mutató, az EURO STOXX Automobiles & Parts Index növekedéséből nyújt részesedést. Az index legnagyobb részét, közel 75 százalékát a németországi nagyvállalatok alkotják (többi között BMW, Volkswagen, Porsche), amelyek jelentős pozíciókkal rendelkeznek a robbanásszerűen növekvő ázsiai térségben. Emellett a francia, olasz és finn autóipari cégek papírjai is megtalálhatóak az indexben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik