Üzleti tippek

Egyre többet kaszálhatnak a nagyvállalatok

Jelentősen javultak a nagycégek pénzügyi várakozásai: inflációt meghaladó árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési indexéből.

A hazai nagyvállalati szektor meglehetősen optimista saját pénzügyeit illetően, hiszen egyaránt növekvő árbevétellel és nyereséggel kalkulálnak a következő egy évben.

„A nagyvállalati növekedési index alapján a cégek átlagosan 3,8 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak a közeljövőben, ami jelentős előrelépés az előző negyedévi 3,2 százalékhoz képest. A belföldi és az exportértékesítésből származó árbevétel várt nagyságáról azonban eltérően vélekednek. Míg a belföldi piacon átlagosan 3,3 százalékos növekedésre számítanak (ami jelentős ugrás az előző negyedévben becsült 2,6 százalékhoz képest), addig a külföldi árbevétellel rendelkező cégek várakozásai 3,3 százalékról 3,9 százalékra nőttek.

A várakozások összességében azt mutatják, hogy közel azonos arányban számolnak a nagyvállalatok árbevétel-növekedéssel (46 százalék) és stagnálással (48 százalék) a következő 12 hónapban, míg a csökkenéssel kalkulálók aránya (5 százalék) közel felére esett vissza az előző negyedévhez viszonyítva” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágvezetője.

Forrás: Fotolia

A nyereség tekintetében is derűlátóbbak

A nagyvállalatok többsége (56 százalék) ugyan továbbra is stagnáló nyereséggel kalkulál, de 29-ről 37 százalékra emelkedett azon társaságok aránya, amelyek az adózás előtti nyereségük növekedésére számítanak.

Az átlagos elvárás a 3,3 százalékos eredménynövekedés, ami közel 1 százalékponttal több az előző negyedévhez képest, és kis mértékben meghaladja a Magyar Nemzeti Bank jövő évre prognosztizált 3 százalékos inflációs várakozásait is.

Látványos eltérések: a nagyok optimistábbak

A legnagyobb, 10 milliárd forintot meghaladó éves árbevételű vállalatok a legbizakodóbbak: 4,5 százalékos profitnövekedéssel számolnak. A középvállalatok ezzel szemben csupán 2,3 százalékos nyereségnövekedésre számítanak, míg a legkisebb vállalatok az átlaggal közel azonos, 3,4 százalékos bővülést várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik