Üzleti tippek

Profitlesen: kevesebb pénzre számítanak a cégek

Az év elejéhez képest szolidabb pénzügyi eredményekkel terveznek a vállalkozások.

A hazai cégek átlagosan 6,3 százalékos árbevétel- és 3,8 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek. Az árbevétel esetében a kisvállalkozások, az eredményeket tekintve pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, míg a szektorok közül az ipari és az építőipari cégek a legbizakodóbbak – derül ki a K&H kkv-kutatás legfrissebb adataiból.

A kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetét meghatározó tényezők közül a vevői kapcsolatokat követően továbbra is a cég pénzügyeire vonatkozó várakozások a legfontosabbak.

A cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően most mérsékeltebben ítélik meg a várt pénzügyi eredményeket. „A kkv-vezetők átlagosan 6,3 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben, az év eleji 6,8 százalékhoz képest. A mérséklődés ellenére ez az érték még mindig jóval meghaladja az utóbbi pár évre jellemző 4-5 százalékot. Legnagyobb arányban (53 százalék) továbbra is azok a társaságok vannak, amelyek 0-6 százalék közötti bevételnövekedést prognosztizálnak, míg a kkv-k több mint egyharmada 6 százalék feletti árbevétel-növekedéssel számol. Mindössze minden kilencedik (11 százalék) vállalkozás számít az árbevétel csökkenésére” – részletezte Németh László, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.

Ezt olvasta?

Elenyésző különbségek

Jelenleg a mikrovállalkozások 6, a kisvállalkozások 6,8, a középvállalatok pedig 6,2 százalékos árbevétel-növekedést terveznek. Az év elejéhez képest csak a kisvállalkozások várakozásai javultak, míg a mikro- és a középvállalkozások kilátásai romlottak ezen a területen. A különböző ágazatok közül az ipari (7,4 százalék) és a mezőgazdasági (6,7 százalék) vállalkozások számolnak átlagon felüli növekedéssel.

„Az előbbiek optimista kilátásait tovább erősíti, hogy májusban több mint 28 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene. Az agrárcégek esetében pedig jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság, és jó esély van arra, hogy a tavalyi átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés” – tette hozzá a szakember.

Vegyesek a profitvárakozások

A profitvárakozások esetében is jóval a tavalyi érték felettiek a számok, de enyhén mérsékeltebb eredményekre számítanak a vállalkozások az év eleji felméréshez képest. Ugyanakkor az index történetében az eddigi legmagasabb arányban vannak azok (86 százalék), akik profitnövekedést prognosztizálnak a következő egy évre.

Az átlagos elvárás a 3,8 százalékos eredménynövekedés. A következő egy év nyereségét tekintve továbbra is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, amelyek átlagosan 4 százalékos profitra számítanak. A kisvállalkozások 3,9 százalékos, a középvállalkozások 3,4 százalékos bővülést feltételeznek.

Az ágazatok közül egyedül a szolgáltató szektor prognosztizál átlag alatti, csupán 2,8 százalékos profitnövekedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik