Üzleti tippek

Trükkösen változik az áfatörvény

FN24
FN24

2014. 06. 25. 15:12

Az újabb módosítás valójában visszaállítja a korábbi gyakorlatot.

Korábban a témában:

Ismét változik az általános forgalmi adóról szóló törvény 58. §-a, amely az elszámolási időszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegű teljesítések esetében a teljesítés időpontját a szerződés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi.

“A teljesítési időpontra vonatkozó szabály arra a kérdésre ad választ, hogy egy ügylet után mikor kell az adót megfizetni. Az adóalanyok korábban szerződéses viszonyukon keresztül meghatározhatták a számukra kedvező fizetési határidőt, és ezzel az áfa megfizetésének időpontját is” – magyarázta Elkán László, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Első kör

A 2013. november 18-án elfogadott adómódosító törvény 2014. július 1-jei hatállyal módosította ezen ügyleteknél a teljesítés időpontját. A jogalkotó eredeti szándéka a 2006/112/EK közösségi irányelvvel való harmonizáció volt.

Az eredetileg júliustól élő szabály szerint (a közüzemi szerződéseket kivéve) az áfa teljesítési időpontja többé nem a számla kifizetésének esedékessége, hanem a felek közötti elszámolási időszak utolsó napja lett volna. Vagyis, nem a fizetési határidő lett volna a teljesítés időpontja, hanem az elszámolási időszak utolsó napja.

Második kör

Az eredetileg júliustól hatályos módosítás pár hete benyújtott képviselői indítványra végül 2015. január 1-jétől vált volna hatályossá. Olyan 2014. december 31-ét követően kezdődő elszámolási időszak esetén kellett volna először alkalmazni, amelynél a fizetés esedékessége a december 31-ét követő időpont lett volna.

Harmadik kör

A parlament végül a hétfői rendkívüli ülésén egy újonnan benyújtott javaslatot fogadott el. Ez alapján a jogalkotó nem kívánt változtatni a korábban már jól bejáratott gyakorlaton. Így az áfatörvény 58. §-a júliustól is a régi szabály szerint kezeli az időszakos elszámolás alá eső ügyleteket. A törvényjavaslat még a köztársasági elnök aláírására vár.

“A jogalkotó visszaállítja a 2013. december 31. szerinti eredeti állapotot az elszámolási időszakos ügyletek teljesítési határidejére vonatkozóan. Ezzel a teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége lesz, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felek továbbra is szabadon megállapodhatnak a fizetési határidőben” – összegezte Elkán László.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.