Gazdaság

Hatalmas bevételhez jut Magyarország

Jövő januártól Magyarországon fizet áfát az összes, hazánkban elérhető szolgáltatást nyújtó telekommunikációs, rádió és televíziós, illetve internetes cég. Például a Google és a YouTube is.

Az adózási szabályok egy uniós irányelv alapján változnak, miszerint a szolgáltatók az áfát nem a saját székhelyük, hanem a szolgáltatások igénybevevőinek székhelye alapján fizetik majd – közölte az MT-vel a BDO gazdasági tanácsadó cég. A magyarországi szolgáltatásokra eső 27 százalékos áfa így már a magyar költségvetés bevételeit fogja bővíteni. A változásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot a napokban nyújtották be a parlamentnek.

Az intézkedés célja a nemzeti szabályok egységesítése, ezáltal az áfacsalások és egyéb visszaélések kiküszöbölése. Míg a termékértékesítések esetében a termék útja viszonylag jól nyomon követhető, a szolgáltatások esetén egy-egy ügylet könnyen kerülhet a nemzeti adóhatóságok látóterén kívülre.

Az eddigi szabályozás a telekommunikációs szolgáltatások, a rádió és audiovizuális médiaszolgáltatások, illetve az elektronikus úton – online – nyújtott szolgáltatások teljesítési helyét a szolgáltatás nyújtójának székhelye alapján határozta meg, függetlenül attól, hogy az igénybe vevő magánszemélyek a közösség mely tagállamában használták a szolgáltatást.

A 2015. január 1-jétől érvényes új rendelkezések értelmében a fenti szolgáltatások esetén a teljesítés helyét a szolgáltatást igénybe vevő magánszemély lakhelye fogja meghatározni. Ilyen módon megszűnik a trükközés az alacsony adókulcsú tagállamba való székhelytelepítéssel, a szolgáltatás ott és akkora adómértékkel fog adózni, ahol azt ténylegesen nyújtják – mutat rá a BDO.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik