Üzleti tippek

A NAV tömegesen zárhat be cégeket

Nem elég egy papírlapon kifüggeszteni a vállalkozás nevét a cégbírósághoz székhelyként megjelölt címen.

Az adózónak rendelkezésre is kell állnia arra az esetre, ha az adóhatóság megvizsgálja a székhely valódiságát – derül ki a Kúria nemrég hozott ítéletéből. Az Adózóna.hu szerint a döntés miatt vállalkozók százezrei kerülhetnek bajba.

Vállalkozói csiki-csuki

Az adózási portál egy olyan esetről számolt be, amikor az elsőfokú adóhatóság vizsgálta a felperes székhelyének valódiságát. Megállapította, hogy a székhelyet cégtábla nem jelzi, a helyszínen a felperest nem lehet fellelni, az ingatlan kezelője nem ismeri a felperest. Erre tekintettel első fokon jogerős határozattal (az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 24/A § (1) bekezdés b) pontja alapján) elrendelte a felperes adószámának felfüggesztését.

A felperes 2011. augusztus 31-én előterjesztette az adószám felfüggesztésének megszüntetése iránti kérelmet. A felfüggesztés okát elismerte, és bejelentette, hogy a törvényes működést a székhely más címre történő áthelyezésével helyre kívánja állítani. A későbbiekben viszont visszavonta a társaság cégnyilvántartás-változás bejegyzésére irányuló kérelmét.

Az elsőfokú adóhatóság újabb székhelyvizsgálatot tartott az eredeti címen. Ekkor egy A4-es papíron volt kifüggesztve, hogy a felperes az adott helyen működik, de az elhanyagolt állapotú épületben senkit nem találtak az ellenőrök. Ezért az elsőfokú hatóság, az alperes által helybenhagyott határozatával elutasította a kérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik