Üzleti tippek

Trafiknyitás, cégbezárás – Így emelkedett a vállalkozók száma

Részben a dohányboltok nyitására vezethető vissza, hogy tavaly bővült a vállalkozói szféra.

December végén a gazdasági szervezetek száma megközelítette az 1 millió 828 ezret, ami csaknem 22 ezres növekedés az előző évhez képest, és több mint 40 százalékkal haladja meg a 2005-ös adatot.

Továbbra is „tarolnak” a kicsik

A bővülés kizárólag az önálló vállalkozók számának bővüléséből adódott, a vállalkozások 99,7 százaléka kisvállalkozás – közölte a KSH most megjelent kiadványa alapján az MTI.

A cégek között továbbra is túlnyomó többségben vannak a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató mikrovállalkozások. Jellemzőjük, hogy csökken közöttük az alkalmazottal nem rendelkezők aránya, miközben az 1–9 fős társaságoké nő.

Alig 16 ezer vállalkozás rendelkezik 20 főnél több alkalmazottal. A középvállalkozások aránya 0,3, a nagyvállalkozásoké mindössze 0,1 százalék Magyarországon.

Trafik, tabak, dohány

Az újonnan regisztrált vállalkozások száma tavaly 8,3 százalékkal 107 ezerre emelkedett. A növekedés jellemzően az egyéni vállalkozó (+29 százalékkal) és a betéti társaság kategóriában történt, ami a dohányboltokkal hozható összefüggésbe. A Céginfo.hu korábbi elemzése szerint a megalapított betéti társaságok nevében gyakran szerepelt a trafik, tabak vagy dohány kifejezés.

A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot ugyanis egyéni vállalkozóként vagy olyan gazdasági társaság útján kell gyakorolni, amelyben legalább egy természetes személy, tag korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért.

A frissen bejegyzett társas vállalkozások száma 2,2 százalékkal mérséklődött 2012-höz képest.

Van, ahol megtorpant a cégbezárások száma

A megszűnések számának 2011-ben és 2012-ben tapasztalt emelkedése tavaly megtorpant: 3,5 százalékkal kevesebb szervezetet vettek ki a nyilvántartásból, mint 2012-ben.

Az egyéni vállalkozók közül 21 százalékkal kevesebben húzták le a rolót az előző évihez képest, miközben a megszűnt társas vállalkozások száma továbbra is nőtt: egy év alatt 23 százalékkal. A társas vállalkozások körében a felszámolási eljárások száma is jelentősen, 36 százalékkal emelkedett.

Az önálló vállalkozók az őstermelői igazolványok 2008-as bevezetése óta a mezőgazdaságból hasítják ki a legnagyobb szeletet. 2013-ban a mezőgazdaságban tevékenykedő szervezetek 97 százaléka az önálló vállalkozók közül került ki. Szerepvállalásuk emellett a pénzügyi, biztosítási tevékenység, az ingatlanügyletek és az oktatási ágazatokban is számottevő, csaknem a társaságok négyötödét teszik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik