Üzleti tippek

Könnyebben kaphatnak kártérítést a kartellek károsultjai

Egyértelműbbé válnak a GVH eljárásai a versenytörvény júliusi módosításával. Az új uniós versenyjogi irányelvek pedig a kartellek károsultjainak segíthetnek.

Július 1-én lép hatályba a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) átfogó módosítása.

A GVH Versenytanácsának elnöke szerint a júliusi módosítások az ügyfelek számára kedvező változásokat tartalmaznak, és egyértelműbbé, kiszámíthatóbbá válnak a Gazdasági Versenyhivatal eljárásai – hasznosítva az elmúlt évek jogalkalmazási tapasztalatait.

Tóth András külön kiemelte: az egyszerűbb fúzió engedélyezési eljárások döntéshozatali határideje harmadával rövidül, és felhívta a figyelmet a kartellügyekben lehetővé vált egyezségi eljárásra. Ennek keretei között 10 százalékos bírságcsökkentésben részesülhetnek a jogsértést elismerő kartellezők.

Végrehajtási tilalom

Az új szabályozás egyik legjelentősebb újítása a fúziókontroll területén a végrehajtási tilalom bevezetése. Ez nem akadályozza a szerződés megkötését, de az irányítási jogok (többi között a szavazati jogok, vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok) az engedély megszerzéséig nem gyakorolhatók – hívta fel a figyelmet Vörös Péter, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnere.

A végrehajtási tilalom alól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felmentést adhat, ha kérelemre a Versenytanács engedélyezi az irányítási jogok engedély előtti gyakorlását. Ez elsősorban a befektetés értékének megőrzése érdekében válhat szükségessé. Az irányítási jogoknak az engedély megszerzése előtti gyakorlását a GVH feltételhez kötheti, és akár kötelezettséget is előírhat.

Kartellek és károsultak

Az Európai Parlament által a hetekben megszavazott új versenyjogi irányelv szabályai a kartellek károsultjainak segítenek, akik könnyebben, és az egyes tagállamokban hasonló esélyekkel érvényesíthetnék igényeiket a kartellek résztvevőivel szemben. Ha az irányelvet az Európai Unió Tanácsa is elfogadja, akkor a tagállamoknak két éven belül kell a szabályozást átvenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik