Üzleti tippek

Milliókat spórolnak a napenergiával

Napelemes kiserőművet építettek ki a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi gazdálkodási karán.

A megközelítőleg 50 millió forintos uniós támogatásból épített kiserőmű várhatóan 57 477 kilowattóra elektromos energiát termel évente. A beruházás a becslések szerint csaknem 2,4 millió forint éves megtakarítást jelent majd az intézménynek.

Az 50 kilowattóra teljesítményű, több mint 200 napelemmodulból álló kiserőművet a kar egyik épületének a tetején helyezték el. Ennek köszönhetően a zalaegerszegi intézmény elektromos ellátásának egy részét megújuló energia biztosítja.

Fotó: BGF.hu

Halász Imre, a gazdálkodási kar dékánja elmondta: az innovatív és energiatakarékos beruházás szorosan illeszkedik a „Zöld kampusz” mintaprojektjükhöz, amelynek keretében korábban szürkevíz-hasznosító rendszert hoztak létre, illetve az épületet is hőszigetelték.

A zalaegerszegi gazdálkodási kar 11 hektáros zöldterületen helyezkedik el. A mintaprojekt keretében a természeti környezet megőrzését és a fenntartható fejlődést szolgáló fejlesztések valósultak meg.

Tiszta árammal is kisebb lehet az ökológiai lábnyom

A Zöld Tarifa Magyarországon az első olyan lehetőség, amelyen keresztül a fogyasztók az áramhasználatukkal is csökkenthetik az ökológiai lábnyomukat. A speciális tarifa célja, hogy ösztönözze a megújuló energiaforrások – így a víz-, a szél- és a napenergia – szerepének növekedését a hazai energiatermelésben.

A hőerőművekben termelt árammal ellentétben a tiszta energia termelése során nem keletkezik sem használt fűtőanyag, sem égéstermék, ami a légkört vagy a környezetet terhelné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik