Üzleti tippek

A piramisjáték nem egyenlő az MLM-mel

A multilevel marketingről mindenkinek megvan a véleménye. Ha a munkahelyi vagy baráti társaságban „bedobjuk" ezt a témát, akkor az ismerősök nagy valószínűséggel egymásra licitálva sorolják majd a „rémtörténeteket".

Például arról, hogy miként tukmálták rá az ismerős ismerősére a drága vitaminokat, hogyan „szerveztek be” valakit egy ilyen hálózatba, és végül hogyan bukott rajta… Kétségtelen, hogy a direkt értékesítéssel, illetve azon belül az MLM-mel foglalkozó cégeket sokan egy kalap alá veszik azokkal a tisztességtelen piaci magatartást folytató szervezetekkel, amelyek borsos belépési díjak beszedésével piramisjátékot folytatnak.

Mikor legyen gyanús az ajánlat? Tippeket a cikk végén olvashat

Arról viszont sokkal kevesebb szó esik, hogy ezen a területen is vannak legálisan működő, megbízható, akár nagy múltú világcégek is. Ezeknél a társaságoknál pedig szép számmal dolgoznak olyan munkatársak, akik vállalkozóként akár évek óta (netán egy-két évtizede) ebből élnek meg, vagy a direkt értékesítés rugalmasan végezhető mellékállást biztosít számukra.

Szövetségbe tömörülnek a megbízható vállalatok

A Közvetlen Értékesítők Szövetségének jelenleg 13 tagcége van. Közéjük tartozik a legnagyobb közvetlen értékesítéssel foglalkozó társaságként az Avon is, bár hozzá kell tenni, hogy a vállalat nem MLM-rendszerben értékesít.

„Tagvállalataink összesen 491 ezer főt foglalkoztatnak értékesítőként, összforgalmuk pedig eléri a 34,5 milliárd forintot. Magyarországon egyes becslések szerint megközelítőleg 870 ezer közvetlen értékesítő dolgozik napjainkban. A teljes szektor forgalma pedig 50 milliárd forintra tehető” – utalt az ágazat gazdasági jelentőségére Tánczos Edit főtitkár.

A nők toronymagasan vezetnek

A tagcégeknél a közvetlen értékesítők 73 százaléka nő, és minden második értékesítőről elmondható, hogy nem főállásban végzi a munkát.

Nagyon sok támadás érte az ágazatot

A piramisjátékok és az illegális cégek sokat ártottak a direkt értékesítésnek. Ezeknél a társaságoknál nincs megfelelő garancia az általuk forgalmazott termékekre, vagy a legrosszabb esetekben valójában termék sincs az „üzlet” mögött. A Közvetlen Értékesítők Szövetsége éppen ezért – a szabályozó hatóságokkal együttműködve – ezeket a hálózatokat szeretné kiszűrni a piacról.

„Számos olyan cég működött, működik Magyarországon, amelyek nem tudják igazolni sem a termékeknél, sem a garanciáknál, sem a jövedelmek kifizetésénél azokat a biztosítékokat, amelyek a stabil működéshez szükségesek. Éppen ezért szeretnénk különbséget tenni az illegális és legális vállalkozások között, hiszen az utóbbiak komoly innovációval és befektetésekkel, valamint biztos szakmai és jogi alapokon működnek, és legális jövedelmek kifizetését garantálják. Szövetségünk olyan etikai kódex mentén működik, amelyet minden tagcégnek el kell fogadnia, és amelynek a betartását ellenőrizzük is” – magyarázta a főtitkár.

Mikor érdemes gyanakodni? 5 kritikus pont, amelyre figyeljen!

– Ne elégedjen meg azzal, ha szimpatikus és megnyerő az ügynök, kérjen további információkat – a szerződésre és a garanciákra vonatkozóan. Például a megrendelő nyomtatványon vagy a termékismertetőn egyértelmű tájékoztatásnak kell lennie a jótállás és a szavatosság feltételeiről.

– Ellenőrizze le, hogy a szerződésben biztosít-e elállási jogot az eladó. A jogszabályi előírás szerint a termék kézhezvételétől vagy a szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötésének napjától számított 8 munkanapon belül a fogyasztók elállhatnak a szerződéstől. Fontos változás: a 2014. június 13-tól hatályos új rendelet alapján az elállási jog ideje a termék kézhezvételétől számított 14 munkanapra változik.

– Nézze meg a cég honlapját, az interneten, fórumokon nézzen utána a társaságnak: milyen múltjuk van, milyen termékeket kínálnak, a korábbi munkatársak milyen véleménnyel vannak róluk. Fontos, hogy hiteles információforrásokat keressen, hiszen a weben sokféle – kevésbé megbízható – információ is fellelhető.

– Illegális vállalkozásoknál gyakori, hogy nem rendelkeznek magyarországi képviselettel, ahol a fogyasztói panaszokat személyesen is lehet érvényesíteni. Egy Magyarországon fenntartott ügyfélszolgálati iroda megkönnyíti az esetleges panaszok kezelését, a garanciák és a jótállás biztosítását és ellenőrizhetőségét.

– Bár a szövetség feketelistát nem tesz közzé, de a beérkező panaszokat összegyűjtik. Ha bizonytalan valamelyik MLM-céggel kapcsolatban, akkor érdemes a szövetségnél is érdeklődni. További információkat itt talál.

A Közvetlen Értékesítők Szövetsége tagja az SELDIA európai szövetségnek és a World Federation of Direct Selling Associations világszövetségnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik