Üzleti tippek

Felhősítés a cégeknél – Mire kell figyelni?

Magyarországon is egyre felkapottabbak a felhőszolgáltatások. A vállalatok, szolgáltatók is lecsaptak erre a területre, és előszeretettel reklámozzák ezzel a divatos szóval az IT-megoldásaikat, de ettől még nem biztos, hogy valóban felhő, amit kínálnak.

Egyre többen vannak azok, akik hallottak már a cloud computing fogalmáról, de még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mit értünk alatta. Átlagfelhasználóként nap, mint nap használjuk ezeket a megoldásokat, akár tudunk róla, akár nem. Gondoljunk csak a népszerű levelezőrendszerekre, a közösségi oldalakra vagy az online tárhelyekre, amelyeket felhőalapú rendszerekből érünk el.

Virtuális megoldás a válságra

„A vállalkozások számára a cloud computing mondhatni, a legjobbkor érkezett, hiszen ezzel megspórolhatják a költséges IT-fejlesztéseket, amelyeket a válság miatt kényszerűségből akár évek óta halogatnak. Korábban az informatikai rendszerek kiépítése, modernizálása kiemelt, évekre szóló döntésnek számított, hiszen erre jelentős forrásokat kellett lekötni. Napjainkban viszont a cégek az IT-felhőknek – így például az InviCloudnak – köszönhetően bármilyen beruházás nélkül, havidíjas konstrukcióban is igénybe vehetik a legmodernebb technológiát” – említett néhány üzleti előnyt Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.


Fotó: Thinkstock

Rugalmas kapacitás – ünnepnapokon is

„A megvásárolt, házon belül kiépített fizikai infrastruktúra egyik hátránya, hogy a vállalkozások általában csak a töredékét használják ki a benne rejlő képességeknek. Emiatt az üzemeltetésnél is jelentős, felesleges pluszköltségekkel kell számolniuk. A felhőszolgáltatások esetében viszont megtehetik, hogy mindig csak annyi kapacitást vesznek igénybe, amennyire a biztonságos és hatékony üzletmenethez szükségük van. A módosítás pedig roppant egyszerű: az online felületen akár vasárnap hajnalban vagy az ünnepek alatt is néhány kattintással átállíthatják a bérelt szolgáltatás nagyságát” – tette hozzá a vállalatvezető.

Nem minden az, aminek látszik

Maga a „felhősítés” mellett tehát számos érv szól, de mi alapján dönthetjük el, hogy valóban felhőalapú szolgáltatást vásárolunk?

Ezekre a kritériumokra figyeljen

Az IT-felhők olyan megosztott informatikai szolgáltatások, amelyek virtualizált környezetben az interneten keresztül érhetőek el. Továbbá lehetővé teszik az informatikai erőforrások dinamikus üzembe helyezését, felügyeletét és elszámolását.

A cloud computing 6 alapkritériuma

1. Az egyik legfontosabb, hogy adatkapcsolaton keresztül érhető el, ami jellemzően az internet.

2. Önkiszolgáló portálfelületen juthat hozzá az előfizető.

3. Skálázható: a felhasználó annyit vesz igénybe, amennyire szüksége van.

4. Az árazása felhasználás-alapú: annyit fizet a cég, amennyit használ. Ez például az induló vállalkozásoknál, startupoknál is előnyös, hiszen a „pay as you grow” elv alapján mindig csak annyi kapacitás után fizetnek, amennyire a méretük, működésük alapján szükségük van.

5. Automatizált folyamatok működtetik a szolgáltatást, tehát nem mérnökök hada áll a rendszerek mögött, és paraméterezi fel a szolgáltatásokat, hanem minden automatizáltan történik.

6. Sztenderdizált szolgáltatás-elemekből kialakított csomagolt megoldás, amely azt jelenti, hogy az ügyfél saját maga tud konfigurálni a szolgáltatás keretein belül.

A fenti kritériumok mindegyikének megfelel az Invitel felhőalapú szolgáltatása, az InviCloud, amely Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, a Kozma utcai DataCenterben működik.

A felhőszolgáltatást az érdeklődő cégek ingyenesen kipróbálhatják, erről a további információkat itt találja. (x)

Még több üzleti informatika

Hogyan költöztessük a cégeket a felhőkbe?

Ezek a magyar felhőszolgáltatások erősségei

Az informatika olyan lesz, mint az áramszolgáltatás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik