Üzleti tippek

A magyar tudás is jól jön a LED-gyártásban

Magyar kutatókat és kisvállalkozásokat is bevonnak a GE Hungary fejlesztési programjába.

A vállalat közintézményi, üzleti és közvilágítási célokra LED-alapú komplex világítási rendszereket fejleszt. A várhatóan két évig tartó programot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap majdnem 1 milliárd forinttal támogatja.

A projektbe magyar egyetemeket, kutatóintézeteket és innovatív kisvállalkozásokat is bevonnak. A fejlesztések nagy része a cég üzemeiben hasznosul majd, és jelentősen növelik az idehaza fejlesztett és gyártott termékek versenyképességét a világpiacon.

A kezdeményezésben kiemelt szerepet kap a világítástechnikai üzletág budapesti székhelyű Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régiós központja is, mivel a Magyarországon gyártott új termékeket exportálják világszerte.

Így spórolhatnak a vállalkozások

A LED-et idehaza is egyre többen ismerik, de a magas bekerülési költségek miatt sokan ódzkodnak az átállástól, pedig a váltás után már látványosan csökkennének a cégek áramszámlái.

A fogyasztásbeli különbséget az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pontban bárki leellenőrizheti. A bemutatóterem és tanácsadó iroda egyik kiemelt része ugyanis a világításkorszerűsítéssel foglalkozik. A falon elhelyezett fényforrások és számlálók jól „rávilágítanak” arra, hogy mekkora különbség van a hagyományos, a kompakt és a LED-es világítás között – a fogyasztásban és így az áramszámlában is.

Óvatos nyitás

Az Üzleti tippek korábbi felmérése is jól mutatta a LED-ek körüli kettősséget. Négyből három válaszadó tudta, hogy ez a legjobb választás, de ennek ellenére még mindig nem tömeges a LED-ek használata. A megkérdezettek 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy munkahelyén már ilyen fényforrásokat használnak.

Berzsenyi Tibor, az Energia Pont irodavezetője ugyanakkor örömmel tapasztalta, hogy egyre több vállalkozás nyit az új technológia felé. Ez többnyire a munkavédelmi eljárások betartására, a jobb munkakörülmények biztosítására, a költségcsökkentésre és a környezettudatos gondolkodás terjedésére vezethető vissza.

Tizedannyi áramot fogyasztanak

A LED-ek bekerülési költsége kétségtelenül magas: a jó minőségű termékek ára 3 ezer forintnál kezdődik, sőt akadnak ennél drágább megoldások is, főleg a prémium szegmensben. De ezzel együtt is, hogy ha mindent összevetünk, akkor a LED-ek toronymagasan nyerik a versenyt.

Többet szeretne tudni a LED-ekről?

Ezek a fényforrások ugyanis a hagyományos világításhoz képest tizedannyi áramot fogyasztanak, de még a kompakt fénycsövekkel összehasonlítva is akár 50 százalékos a megtakarítás. Élettartamuk (típustól függően) 20 ezer óra, ez a hagyományos fényforrásoknál mindössze az 1000 órát éri el.

További előnyük, hogy felkapcsolás után azonnal maximális fényerőt bocsátanak ki, és a hőtermelésük is minimális. A LED abban is kitűnik a többi megoldás közül, hogy a kibocsátott fény ennél a technológiánál közelíti meg legjobban a természetes napfény színhőmérsékletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik