Üzleti tippek

Beruházásokat finanszíroz a Matolcsy-hitel

A vállalkozások hatoda tervezi, hogy részt vesz a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) második szakaszában – derül ki a K&H vállalati felméréséből.

„A kutatásunk szerint a cégek mintegy 17 százaléka érdeklődik az nhp második szakaszában elérhető kedvezményes források iránt. Közülük nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akik biztosan igényelni szeretnék a hitelt, illetve akiknél ez még bizonytalan. Időzítés szempontjából jellemzően inkább az év első felére tervezik a hiteligénylést, így az előttünk álló hónapokban az érdeklődés fokozódására számítunk” – összegezte a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

„Jelenleg a beruházási hitelek iránt tapasztaljuk a legnagyobb érdeklődést. A második szakaszban eddig mintegy 150 cég kapott nálunk hitelt több mint 10 milliárd forint összegben. Az igénylések jelentős része a közép- és a kelet-magyarországi régiókból érkezett” – tette hozzá Hodina Péter.

Az nhp első fázisában a jegybank összegzése szerint több mint 60 százalék volt az új hitelek aránya. Ezen belül is erőteljes érdeklődés mutatkozott a program beruházási hitele iránt.

A K&H-nál már az első körben kiváltott hiteleknek is majdnem a 40 százaléka szolgált beruházási célokat. A második szakaszban pedig egyértelműen ez lehet a sláger. A felmérés szerint azoknak a cégeknek, amelyek szeretnének részt venni a jelenlegi programban, a 80 százaléka beruházásra fordítaná a kedvezményes forrásokat – legyen az új vagy már folyamatban lévő projekt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik