Pénzügy

Lepadlózott a forint

forint (forint, )
forint (forint, )

Kilenchavi mélypontra zuhant a forint csütörtökön, és pénteken délelőtt még tovább gyengült. A következő lélektani határ a 308 forintos eurójegyzés. Talán eddig nem zuhan.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön

Csütörtökön rosszul indult a forint napja és még mindig gyengélkedik a nemzeti valuta. Ennek bizonyára nem örülnek azok, akik még mindig devizahitelt nyögnek, vagy éppen külföldi utazás előtt állnak és valutát váltanának.

Az ok

Csütörtökön váratlanul 50 pont alá esett a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzseri index (bmi). A befektetői hangulaton pedig az sem javított, hogy a német, a francia és az euróövezeti beszerzési menedzserindexek rendre meghaladták a várakozásokat, a német feldolgozóipari index két és fél éves csúcsra ugrott.

Délután tovább romlott a hangulat az ismét vegyes amerikai gyorsjelentések, valamint a várttól elmaradó amerikai bmi hatására. A várakozásoknál jobb európai és a várakozásoknál rosszabb amerikai adatok együttes hatására erősödött az euró és nagyot gyengült a dollár.

Közben a török líra vezetésével óriásit zuhantak a feltörekvő devizák. Ezek szakadása miatt pedig nagyot esett a forint, azonban hozzájuk képest sokkal jobban tartotta magát.

Lélektani határok

A forint esését a csütörtök délutáni 304-es technikai szint áttörése is felgyorsíthatta. Aztán a 305-ös szinten is túlhaladt, amivel kilenchavi mélypontra zuhant. Csütörtök este nyolc előtt 305,42 forinton jegyezték az eurót, péntek reggelre azonban kissé erősödött a forint, 305,32-ig. Azóta azonban többször elkalandozott már 306 fölé délelőtt és délután is.

A Takarékbank elemzője azt mondja, indokolatlan, hogy itt tart a forint. De nemcsak Suppan Gergely mondja ezt, hanem külföldi piaci elemzők is. Magyar makrogazdasági adatok ugyanis nem támasztják alá a forintgyengülést, az üzleti bizalom 13 éves, a fogyasztói bizalom 8 éves csúcsra emelkedett.

Suppan abban bízik, hogy visszafordul a forint. De hogy mikor és milyen ponton, azt nehéz megbecsülni. A következő lélektani határ a 308-as szint. Bízik abban, hogy eddig nem fog gyengülni a forint az euróval szemben és korábban visszakanyarodik a 300-as szinthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik