Üzleti tippek

Az unió kiokosítja a vállalkozókat

Oktatási program segítségével növelné a magyarországi és romániai kkv-k számát az Európai Unió.

A Leonardo da Vinci uniós program keretében francia e-learning tananyagot adaptáltak a hazai és romániai vállalkozási környezetre. A projektben részt vesz a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Babes-Bolyai Tudományegyetem.

Az EU-n belüli vállalkozások 99 százaléka kis- és középvállalkozás, amelyek a magánszektorban lévő munkahelyek nagyjából kétharmadát adják. Mindezek ellenére az unió polgárainak 60 százaléka nem tervezi saját cég elindítását. A vállalkozói program célja, hogy ez a tendencia megforduljon – Magyarországon és Romániában is.

Így is lehet

Az online kurzusok segítségével a főiskolai hallgatók, a kezdő és leendő vállalkozók nemcsak gyakorlati ismereteket szerezhetnek, de szimulációs feladatokon keresztül a cégek működtetéséhez szükséges innovatív gondolkodásmódot is elsajátíthatják.

A tematikában megtalálhatók a gazdasági, vállalkozási alapismeretek, a számviteli logika megértését célzó anyagok, de a pénzügyi, kereskedelmi diagnózis felállítását vagy az üzleti terv elkészítését oktató modulok. A tananyagot 2013. március és június között több mint 100 vállalkozó, illetve 50 távoktatásban tanuló diák részvételével tesztelték sikeresen a BGF oktatói.

Mi lesz a projekt folytatása?

„Az online oktatási anyag elsősorban a BGF Pénzügyi és Számviteli Karán a Továbbképzési és Szakképzési Központ kurzusai között lesz elérhető. Erre várhatóan többféle formában nyílik lehetőség: egyben (30 modulos képzési anyagként), de részletekre bontva is. Ezenkívül a tananyagot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben is szeretnénk a vállalkozók számára elérhetővé tenni, illetve további szolgáltatásokkal, tanácsadással kiegészíteni” – válaszolta az Üzleti tippeknek Madarasiné Szirmai Andrea nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, a projekt szakmai vezetője.

Azok a vállalkozók, akik szeretnének részt venni a programban, hogyan jelentkezhetnek?

A Továbbképzési és Szakképzési Központ oldalán már most szabadon hozzáférhető 5 modul a 30-ból. A projekt 2014. január 31-én zárul, ezt követően indulnak a képzések, amelyekről bővebb információt a központ munkatársaitól kérhetnek az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik