Üzleti tippek

Ráfázhat az állam, hogy kedvezett a cégeknek

Unortodox megoldásokat és adóbevétel-kiesést hozhat az adminisztrációs könnyítés.

Az újabb könyvvizsgálati enyhítés ugyan jelentős adminisztrációs tehertől mentesíti az érintett cégeket, de csökkentheti az államkassza bevételeit és az adózási fegyelmet is – állítja az Opten.

Januártól több mint 6000 vállalkozás könyvvizsgálati kötelezettsége szűnik meg, mert 200 millióról 300 millió forintra emelkedik a kötelezettség éves minimum-árbevételi határa. Ezzel több mint 1500 milliárd forintnyi piaci forgalom kerül ki a szigorított ellenőrzés alól. A statisztikák alapján az adózási fegyelem jelentősen romolhat a “kedvezményezett” társaságok körében – írja közleményében a céginformációs szolgáltató.

Ezt olvasta?

Tóth Tamás ügyvezető szerint “a kormányzat láthatóan úgy akarja csökkenteni az adminisztrációs terheket, hogy közben megtisztítja a piacot a káros elemektől”. Ezek a célok azonban néha ellentmondanak egymásnak, így az intézkedések nem mindig érnek célba. Máskor pedig kérdéses, hogy a közvetlen haszon felér-e a közvetett hatásokból származó veszteséggel.

Beindulhat az ügyeskedés

Az ellenőrzés hiánya a magyar cégeknél gyakran eredményez “ügyeskedést”. Ezt igazolja, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a 200 milliós limit alatti és fölötti cégek adófizetési “hajlandósága” meglehetősen nagy különbségeket mutat. A 180-200 milliós éves árbevételű, könyvvizsgálatra nem kötelezettek befizetett adója az árbevételhez viszonyítva alig éri el a 0,6 százalékot, míg a 200-220 milliós forgalmi szegmensben ez az arány több mint tízszeres, 7,6 százalék.

Unortodox megoldások

“Ezt a nagyságrendi különbséget nem igazán lehet természetes okokra visszavezetni. Sokkal valószínűbb, hogy a szigorú könyvvizsgálati felügyelet nélkül egyes cégek hajlamosak esetenként unortodox megoldásokat is alkalmazni az adófizetés csökkentése érdekében” – figyelmeztet az igazgató.

Az Opten becslése szerint a 200 milliós limit 300 millió forintra történő emelése 3-4 milliárd forint bevételkiesést okozhat az államnak. Tágabb értelemben még nagyobb lehet a mínusz: a járulékokat és a közvetett szürkegazdasági hatásokat is vizsgálva a módosítás akár 30-40 milliárd forintos bevételtől is megfoszthatja az államkasszát.

Mit veszíthetnek a vállalkozások?

A statisztika alapján a könyvvizsgálati kötelezettség csökkenti a fizetési nehézségeket, segíti a likviditási egyensúly fenntartását. A könyvvizsgálatra kötelezettek 12 százaléka ellen indult végrehajtás 2012-ben, míg a limit alatti cégek esetén ez az arány 14 százalék volt.

A vállalkozásoknak sem feltétlenül éri meg a könyvvizsgálat elvetése, könyvvizsgálói támogatással ugyanis a legális adókedvezmények szélesebb körét tudják igénybe venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik