Üzleti tippek

Uniós pofon a magyar áfatörvénynek

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2013. 12. 20. 14:32

Felülvizsgálatot kérhetnek a korábban elmarasztalt cégek.

Korábban a témában:

Az Európai Bíróság csütörtökön ítéletben mondta ki, hogy a magyar áfatörvényben az exportértékesítés adómentességét szabályozó rendelkezés ellentétes a közösségi irányelvvel – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Korábban előfordult, hogy jóhiszemű eladók az eladási ár 40 százalékát fizették meg utólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak azért, mert az értékesített termékek kiléptetése az EU-ból kicsúszott a 90 napos határidőből.

Háttér

A C-563/12. számú ítéletében az EB kimondta: az uniós irányelvvel nem egyeztethető össze az olyan nemzeti szabályozás, amely a kiszállított áru esetében azon az alapon vonja meg az értékesítés adómentességét, hogy az nem lett határidőn belül kiléptetve az országból. A magyar áfatörvény szerint ugyanis az exportra (vagyis unión kívülre) értékesített terméket a teljesítés napjától számított 90 napon belül igazoltan ki kell léptetni az EU területéről, egyébként az ügyletre nem alkalmazható az adómentesség.

A rendkívül szigorú szabályozás miatt többször előfordult, hogy a vevő hibájából vagy egyszerűen csak a kedvezőtlen körülmények miatt az exportált termék nem hagyta el az unió területét a határidőn belül, és ezért az eladót jelentős anyagi kár érte.

Súlyos bírságok, késedelmi kamatok

„Ilyen esetekben az adóalanynak – még ha csak egy-két napos csúszásról is volt szó – az értékesítés után visszamenőlegesen adófizetési kötelezettsége keletkezett. És mivel az unión kívül letelepedett vevő nem, vagy csak ritkán fogadta el, hogy a beszerzése után – utólag – még a magyar áfát is megfizesse, az eladóknak a pluszban felmerült kötelezettség komoly veszteségeket eredményezett” – foglalta össze a Mazars szenior adómenedzsere.

Nyári Zsolt szerint még nagyobb kárt okozott, amikor a mulasztásra adóhatósági ellenőrzés során derült fény, és ilyenkor a meg nem fizetett áfa után az eladóra még további 50 százalék adóbírságot és késedelmi kamatot is kiróttak.

Az Európai Bíróság véleménye szerint, ha az áru igazolhatóan elhagyta az unió területét, akkor az adómentességet az eladótól nem lehet megvonni. Mivel az irányelv szerint az adómentesség ilyen szintű korlátozása sosem volt megengedett, ezért a korábban ilyen okból pórul járt cégek – ha a termékek vámhatósági kiléptetését igazolni tudják – jogosan kérelmezhetik az elmarasztaló határozatok felülvizsgálatát.

A fejleményekről itt olvashat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.