Gazdaság

MNB: minden jó lesz!

mnb (mnb)
mnb (mnb)

A Magyar Nemzeti Bank szerint a hiány alacsonyabb, a növekedés magasabb lehet jövőre.

A költségvetési hiány a GDP 2,8 százaléka lehet jövőre, míg a gazdaság 2,1 százalékkal bővülhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett elemzése szerint.

Egy ideje már töretlen a jókedv

A jövő évi költégvetési törvényjavaslatot vizsgálta, amit hitelesnek és végrehajthatóna értékelt. Az MNB kiemeli, hogy a törvényjavaslat a jegybank által valószínűnek tartott makrogazdasági pályához igen hasonló folyamatokkal számol. A javaslat 2014-re 2 százalékos reálnövekedést vetít előre, ami lényegében megegyezik az MNB 2,1 százalékos előrejelzésével. Emellett a nominális folyamatok is hasonlóak: a költségvetési javaslat és a jegybank is 2,4 százalékos inflációra számít 2014-ben.

Hovatovább, az MNB derűsebben látja a jövőt, mint amivel a kormány kalkulált, a növekedési előrejelzéshez ugyanis a jegybank elemzése hozzáfűzi: a kormány még nem számolt a Növekedési Hitelprogram folytatódásával, ami az általa kalkuláltnál magasabb vállalati beruházási aktivitással járhat.

Fotó: Kummer János

Ellentmondás?

A Bank of America – Merryl Lynch globális pénzpiaci elemzői jövőre 2,6 százalékos GDP-bővülést jósoltak. Ezt egyébként azzal indokolták, hogy visszatért a fogyasztói bizalom a régióba.

Ezzel szemben a Kopint-Tárki előrejelzése kevésbé optimista. A hazai kutatóintézet nyáron 1,5 százalékos GDP-növekedést jósolt 2014-re.

A londoni Morgan Stanley is 1,5 százalékra teszi a jövő évi bővülést, viszont ki kell emelni, hogy korábban 1,3 százalékot jósoltak jövőre, tehát javuló tendenciák alapján változtatták prognózisukat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mind a külföldi elemzők, mind a Kopint-Tárki előrejelzése még a 2014-es költségvetési törvényjavaslat ismertetése előtt készültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik