Üzleti tippek

Dubajig is elér a NAV keze

dubaj (dubaj)
dubaj (dubaj)

Adócsalók hátrányban, adótervezők előnyben: jövőre életbe lép az Egyesült Arab Emírségekkel kötött adópaktum.

Adómentes jövedelemszerzést és visszamenőleges információszolgáltatást is lehetővé tesz a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, speciális, kettős adóztatást kizáró egyezményt – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az adójogi specialista szerint az emirátusokban gazdasági tevékenységet folytató hazai tulajdonú cégek, az ott munkát vállaló magyarok, illetve az adóoptimalizáló nemzetközi cégcsoportok jelentősen profitálhatnak az egyezményből, ugyanakkor bajba kerülnek azok, akik korábban adóelkerülésre használták az öbölországot.

Az Egyesült Arab Emírségekkel áprilisban aláírt szerződés október 21-i ratifikálásával, első alkalommal köt Magyarország kettős adózást elkerülő egyezményt kifejezetten kedvező adóstátuszt biztosító közel-keleti országgal.

„Jogosan kezdhetnek aggódni azok a magyar cégtulajdonosok vagy magánszemélyek, akik a múltban eltitkolták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elől az öbölországban szerzett, illetve megtermelt jövedelmüket” – nyilatkozta Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Ezt olvasta?

A szakértő elmondta: míg az – ugyanazon a napon – ratifikált svájci-magyar adóegyezmény rögzíti, hogy az új megállapodás alapján csak a hatálybalépést követő időszakra nézve kérhető információ, addig az emírségekkel folytatható információcsere a hatálybalépése előtti időszakra is vonatkozhat. Mindez nem az egyezményből magából, hanem az egyezmény mintájául szolgáló OECD-modellegyezmény hivatalos kommentárjából derül ki.

Vannak előnyök is: elkerülhető az szja-fizetés

A személyi jövedelemadó törvény alapján a Magyarországot külföldi letelepedés vagy munkavállalás céljából elhagyó magyar állampolgárok csak akkor kerülhetik el az szja-fizetési kötelezettséget, ha olyan országba költöznek vagy vállalnak munkát, amellyel Magyarország kettős adóztatási egyezményt kötött. Az emírségekben dolgozó magyaroknak tehát eddig – attól függetlenül – adót kellett vagy „kellett volna” idehaza is fizetniük, hogy Magyarországon már a lakcímnyilvántartásból is kijelentkeztek.

Az egyezménynek köszönhetően viszont az emírségekbe kiköltöző magyar állampolgárokat már nem fogja Magyarországon adófizetési kötelezettség terhelni. Ez akkor is így van, ha az emírségek eleve nem adóztatja meg a munkabérüket.

Azok, akik ideiglenesen dolgoznak a térségben további jelentős előnyhöz jutnak, hiszen esetükben az adóval együtt a 27 százalékos eho-kötelezettségük is megszűnik majd. (A lakcímnyilvántartásban már nem szereplő magyar állampolgároknak az egészségügyi hozzájárulással eddig sem kellett számolniuk külföldi munkavállalásuk esetén, csupán a jövedelemadóval.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik