Üzleti tippek

CD, DVD, pendrive: ezekre is utazik a NAV

A szerzői jogokhoz kapcsolódó szabálysértés miatt több mint 4,7 millió forint bírságot vetettek ki.

A NAV a hamisítványok, valamint a jogdíj megfizetése nélkül forgalmazott termékek (CD-k, DVD-k, pendrive-ok, mobil és egyéb eszközökhöz memóriakártyák) kiszűrése érdekében nagyszabású akciósorozatot hajtott végre október első hetében Budapesten és Pest megye területén. Az ilyen termékeket forgalmazókkal szemben ugyanis súlyos versenyhátrányba kerülnek a legális, jogkövető vállalkozások, továbbá az illegális beszerzés miatt adóbevételektől esik el a központi költségvetés.

A pénzügyőrök és a revizorok az ellenőrzéseket meghatározott helyszíneken, összehangoltan hajtották végre, illetve webáruházak termékeit is vizsgálták.

Az akció során a 321 darab ellenőrzésből 55 alkalommal tapasztaltak jogsértést. 31 esetben szerzői jogokhoz kapcsolódó szabálysértést állapítottak meg, illetve két esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. A vizsgálatok alkalmával várhatóan kiszabásra kerülő bírság 4 millió 470 ezer forint.

A NAV – figyelemmel az akció eredményességére – a továbbiakban is kiemelten ellenőrizni fogja a különféle adathordozók kereskedelmét, a tapasztalt jogsértések megakadályozása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik