Üzleti tippek

A kormány feltörheti a svájci banktitkot

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 09. 12. 14:14

Magyarország és Svájc aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló új egyezményt.

Korábban a témában:

Az egyezmény újdonsága, hogy a kérésre történő adóügyi információcsere lehetőségét a jelenlegi nemzetközi sztenderdeknek megfelelően, széles körűen biztosítja. Az erről szóló rendelkezések teremtenek jogalapot a két állam illetékes hatóságainak együttműködésére az átláthatóság biztosítása és az adóelkerülés, adócsalás visszaszorítása érdekében.

A kettős adóztatás elkerülésének kérdéseit magyar-svájci viszonylatban jelenleg egy 1981-ben aláírt nemzetközi szerződés szabályozza. Ez Magyarország egyik legrégebben aláírt, még érvényes adóegyezménye, amely viszont az információcseréről nem rendelkezik. Az új egyezmény a mindkét államban történő parlamenti megerősítést követően válik hatályossá és alkalmazhatóvá.

A megállapodás a jövedelem- és vagyonadókra terjed ki, szabályozza, hogy az egyes jövedelemfajták (osztalék, kamat, jogdíj, önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem stb.), valamint a vagyon tekintetében melyik szerződő félnek milyen körben van adóztatási joga, kizárva ezzel a magánszemélyek, illetve vállalkozások bevételének és vagyonának kettős adóztatását.

A legújabb nemzetközi normáknak és jelen gazdasági kapcsolatainknak megfelelő új adóegyezmény aláírása kétoldalú kapcsolatainkban kiszámítható gazdasági környezetet jelent a magánszemélyek és vállalkozások számára, és jelentős lépés Svájc irányában az adóügyi információcsere mind szélesebb körben történő megvalósításához – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.