Üzleti tippek
Pénztárgép (Pénztárgép)

Kevesebbe fog fájni – esett az online pénztárgépek ára

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 08. 14. 15:15

Kevesebbe kerül az átállás a kereskedőknek. Az elegendő számú megrendelésnek köszönhetően ugyanis az elmúlt napokban jelentősen csökkent az online pénztárgépek ára. Így most egy gép nagyjából 140 ezer forintba kerül – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Korábban a témában:

Tájékoztatásuk szerint a lengyel Novitus gyártó engedett az átadási árból, és a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal engedélyezett egy újabb típust is: mindkét típus ára 140 ezer forint körül alakul. Várható további típusok engedélyezése is. A szövetség szerint számolni lehet azzal, hogy 110-120 ezer forint körül is megjelennek majd pénztárgépek a piacon. Korábban még 170 ezer forintos árral számoltak.

A kereskedőknek augusztus végéig kell a hagyományos pénztárgépeket lecserélniük online kapcsolatra alkalmas kasszára. A KSH adatai alapján a hagyományos pénztárgépek száma nagyjából 250 ezer. Ezeket cserélni kell, a számítógép alapú pénztárgépeket pedig át kell alakítani. Ez utóbbiaknál az új adóügyi ellenőrző egység beépítésének a határideje év vége.

Ezekre is figyel a NAV – További fontos infók az átállásról

Felmérések szerint a hagyományos pénztárgépek ára 120-140 ezer forint körül fog mozogni, így a 250 ezer hagyományos pénztárgép beszerzéséből kiindulva a korábbi 40 milliárdnál kevesebb, 30-35 milliárd forint beszerzési költséggel lehet számolni. A beüzemelés költsége gépenként további 10 ezer forint körül lehet, és az üzemeltetés is további kiadásokat jelent, itt az online kapcsolat költségét és a kötelező szervizt említik.

Pénztárgép (Pénztárgép)Fotó: MTI/Marjai János

Gépenként 50 ezer forintos támogatás igényelhető

Az OKSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az 500 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozások legfeljebb 5 pénztárgép cseréje után 50 ezer forint támogatásban részesülhetnek gépenként. A támogatást a forgalmazó köteles levonni az értékesítési árból, és később visszakapja a költségvetésből.

Támogatási kérelem december 15-ig nyújtható be az adóhatósághoz, de a jelenleg megszabott türelmi határidő augusztus vége, a támogatást az adóhatóság jóváhagyása nélkül nem lehet a vásárláskor igénybe venni.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség továbbra is azt javasolja az arra jogosultaknak, hogy a támogatás igényléséhez szükséges egyedi kód beszerzését mielőbb indítsák el az adóhatóságnál, a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges azonosító igénylésével együtt. A támogatásra jogosultak esetében az igénylési kód egyidejűleg üzembehelyezési kód is.

Rendeléskor az ár mellett meg kell vizsgálni a pénztárgép teljesítményét is: egy élelmiszerüzletben sokkal több nyugtát kell adni, mint egy cipőboltban. Az engedélyezett gépek szűk választéka nem a cserére kötelezett kereskedők hibája – tette hozzá a kereskedelmi szövetség.

További árcsökkenésre számít az NGM is

A nemzetgazdasági tárca közleményében úgy fogalmazott, hogy beigazolódtak az árversennyel erősödésével kapcsolatos reményeik, és az engedélyezett pénztárgépek számának növekedése már most látszik a forgalmazók árképzésében.

Múlt héten újabb online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már négy engedélyezett típus közül válogathatnak. Jelenleg az Alt Cash Kft. engedélyezett pénztárgépe nettó 138 ezer forintba kerül, aminek köszönhetően a lengyel Novitus gyártó is engedett az átadási árból. Így a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. által forgalmazott pénztárgépek ára ugyancsak nettó 140 ezer forint körül alakul.

Beszerzés előtt ellenőrizze a gépet!

Online adatszolgáltatásra csak az a pénztárgép alkalmas, amelyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyezett. Jelenleg a fentiekben felsorolt négy forgalmazó termékei közül lehet válogatni. Az engedélyezett típusokat az MKEH a honlapján folyamatosan közzéteszi.

Tekintettel a számos visszaélési esetre, a vállalkozások a megrendelést, előlegfizetést megelőzően mindenképpen győződjenek meg arról, hogy az értékesítő által ajánlott pénztárgépet az MKEH valóban engedélyezte – hangsúlyozza az NGM.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.