Üzleti tippek

Miért nyerő a távmunka?

Külföldön már sok olyan ország van, ahol a vállalati kultúra elfogadott része a távmunka. Magyarországon ez még gyerekcipőben jár, de óvatos nyitás már tapasztalható. Ebben segít az előfizethető informatika terjedése is.

„A távmunkával nyerhetnek a cégek és az alkalmazottak egyaránt. Az internet szinte már közműnek számít, így a világhálón történő otthoni munkavégzés – IT szempontból – teljesen ésszerű és elfogadható lépés a vállalatok számára. Természetesen ennek bevezetésénél a menedzsmentnek számos szempontot kell mérlegelnie, hiszen ez nemcsak informatikai, hanem HR- és vezetés-szervezési kérdés is. Mivel idehaza még ennek nincs akkora hagyománya, mint külföldön, így érthető, hogy óvatosabbak a cégek. Ezzel együtt egyre több ügyfelünk kér tőlünk távmunkát támogató informatikai megoldásokat – mondta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

Kevesebb utazással töltött idő, hatékonyabb és rugalmas munkavégzés, az irodabérlési, üzemeltetési és utazási költségek csökkentése. Csak néhány az otthoni megoldás előnyei közül. A home office-t az előfizethető informatikának köszönhetően ma már – cégmérettől függetlenül – bárki kipróbálhatja, hogy ha ezt a munkaköre megengedi.

A feltételek egyre több helyen adottak

A munkavállalók a legtöbb cégnél már régóta nem a saját gépeikre, hanem szerverre dolgoznak. Az otthoni beosztás esetében csupán annyi a különbség, hogy a belső hálózat helyett titkosított online csatornán keresztül mentik az adatokat a szerverre.

Az Invitel operatív főigazgatója szerint a jelenlegi technológiák ma már lehetővé teszik, hogy minden interneten „közlekedő” adatunk titkosítva legyen, és csak azok férjenek hozzá, akik a megfelelő azonosítókkal rendelkeznek. Természetesen a kiemelt adatbiztonsághoz olyan IT-szolgáltatót kell választani, amelynek megfelelő nemzetközi tanúsítványai vannak. Az Invitel tele- és infokommunikációs szolgáltatóként ISO 9001 és ISO 27001 minősítésekkel, valamint NATO-tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Kozma utcai DataCenter adatközpontban pedig „öt kilences”, vagyis kiemelt fokozatú, 99,999 százalékos rendelkezésre állást vállal a hűtés és az áramellátás tekintetében. Mindez azt jelenti, hogy biztonsági megoldásait tekintve az Invitel szolgáltatásai messze túl mutatnak a legtöbb hazai vállalat IT-rendszerén.


Fotó: Shutterstock

Így néz ki a virtuális iroda

Cégek a felhőkben

„Az Invitel egyik legújabb felhőszolgáltatása az InviCloud, amellyel az IT-vezető vagy rendszergazda, akár a saját otthonából is képes az informatikai rendszerük menedzselésére. Az adatközponti szolgáltatások közül a tárhelyszolgáltatás költséghatékony és rugalmas megoldást kínál a céges információk megőrzésére: a jogosultak bárhol, bármikor könnyen hozzáférhetnek az adatokhoz. De van olyan biztonsági szolgáltatás is, amellyel a vállalkozás ellenőrizheti az otthonról bejelentkező munkatársakat, a beszállítókat vagy az alvállalkozókat is. Megnézheti például, hogy ki milyen tevékenységet végzett, milyen adatokhoz fért hozzá, és meddig volt bejelentkezve a rendszerbe” – sorolta az üzleti felhőszolgáltatásokat Mártha Imre.

Irodai telefon a nappaliban

Az IP Centerrel otthonát a vállalati telekommunikációs környezetbe integrálhatja, vagyis úgy telefonálhat a nappaliból is, mintha a munkahelyén dolgozna: a percdíjak ugyanazok, és a hivatalos számán – hívásátirányítás nélkül – irodán kívül is könnyen elérik az ügyfelek. A kollégái pedig a belső rövid melléken ekkor is díjmentesen hívhatják. Az IP Centeren keresztül csetelhet is a munkatársakkal, és a jelenléti információk alapján láthatja, hogy a helyükön ülnek-e, megbeszélésen vannak, vagy éppen telefonálnak. Mindehhez csupán szélessávú internetkapcsolat szükséges.

Virtuális csapatmunka

Az Invitel NetWork szolgáltatása a közös csoportmunkát segíti: videókonferenciát szervezhetnek, de biztosított a dokumentum-megosztás és az elvégzett feladatok automatikus mentése is. (x)

Az informatika olyan lesz, mint az áramszolgáltatás

Vészhelyzetben is jól jön az okos hívásmenedzselés

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.