Üzleti tippek

Gyenge életjelek az építőiparban

Májusban a termelés 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de az előző hónaphoz képest zsugorodást mért a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH jelentése szerint a májusi növekedéshez – a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítési, illetve az út- és vasútépítési munkák járultak hozzá.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés májusban 0,8 százalékkal kisebb volt az előző hónaphoz képest. Az év első öt hónapjában éves szinten 7,5 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye.

Áprilisban a termelés 9,8 százalékkal nőtt éves alapon, és 1,4 százalékkal emelkedett márciushoz képest. Tavaly májusban az egy évvel korábbihoz képest 14,3 százalékos volt a visszaesés.

Idén májusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése az egy évvel korábbi jelentős visszaesés után 10,3 százalékkal volt nagyobb a 2012. májusinál (ami ebben a hónapban is több ipari épület építésén végzett munkából adódott). Az egyéb építmények építése 12 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasút-felújítási munkák következtében. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 0,1 százalékkal kisebb volt, mint áprilisban, míg az egyéb építményeké az előző havi szinten maradt.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Az építőipar ágazatai közül az épületépítési ágazat termelése (ami a projektek szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza) májusban 14 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése ötödével nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazatnál éves szinten 3 százalékos bővülést mértek.

A májusban kötött új szerződések volumene 5,1 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseknél 8 százalékos, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseknél 3,2 százalékos emelkedést mért a KSH.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 10,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére kötött szerződéseké 9 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké 19,8 százalékkal magasabb volt, mint tavaly májusban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik