Üzleti tippek

Az enyhe február jót tett az építőiparnak

Az építőipar termelése éves szinten 7,2 százalékkal nőtt februárban.

Januárhoz képest 2,3 százalékkal nőtt a szektor kibocsátása – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly szeptember óta először nőtt a termelés éves összehasonlításban. A növekedéshez az egy évvel korábbi alacsony bázis mellett a kedvező időjárás járult hozzá: a tavaly februárinál 5,8 fokkal magasabb volt a napi átlagos középhőmérséklet.

Februárban az épületek építése (az egy évvel korábbi 19,7 százalékos visszaesést követően) 10,5 százalékkal nőtt. Az egyéb építmények esetében pedig 1,6 százalékos az emelkedés az egy évvel korábbi 7,9 százalékos visszaesés után. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 3,9 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké nem változott januárhoz képest.

Az épületek építése ágazat termelése (ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza) 4,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 4,1 százalékkal emelkedett, az út- és vasútépítő vállalkozások teljesítményének 10 százalékot meghaladó bővülésének köszönhetően. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14,7 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

Az év első két hónapjában 1,6 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az idén februárban kötött új szerződések volumene 14,6 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene (a gyárépületekre kötött szerződéseknek köszönhetően) 26,5 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egyharmadával csökkent.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 17,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké a februári emelkedés ellenére 10,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 31,3 százalékkal magasabb volt, mint tavaly februárban. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik