Üzleti tippek

Jobb híján imádkoznak a pályázatírók

víz-pénz (víz, pénz, )
víz-pénz (víz, pénz, )

Az NFÜ leköszönő elnöke szerint minden rendben, az uniós pénzek elköltve. A kkv-pályázatokra szakosodott cégek ezt egyáltalán nem így látják. Jobb híján imádkoznak. Mert pályázat az nincs.

Ilyen év még nem volt, hogy ennyire nagy lett volna a bizonytalanság, és senki nem tudja, mikor jönnek ki, egyáltalán kijönnek-e kkv-pályázatok – tolmácsolta lapunknak az erre szakosodott cégek aggodalmait az EU Pályázati Iroda munkatársa, Fejes Katalin.

Elmondása szerint a március–április minden évben nagyon erős időszak volt eddig, dömping volt a kkv-s pályázatokból. Az idén azonban mintha megfeledkeztek volna erről a szegmensről. Hiába várták a pályázatokat márciusra, aztán áprilisra. Sehol semmi. Az ügyfeleik pedig rengeteget érdeklődnek, de nem tudják őket mivel nyugtatni.

Konferenciákon elhangzott ugyan, hogy talán június–júliusban lesznek új pályázatok, de hogy milyen pályázatok, milyen feltételekkel, mennyi pénzzel, arról semmit nem tudni.

Persze a pályázatírók is próbálnak előre gondolkodni, de nem tudnak, mert rengeteg az ellentmondásos információ. Van, hogy az NFÜ-nél az egyik nap azt mondják, nem, nem lesz több az adott típusú pályázatból, aztán másnap kiderül, hogy mégis lesz, még az idén, harmadnap pedig, hogy csak jövőre. A tartaléklistán lévő pályázatok például már nyertek, de nem tudni, hogy lesz-e pénz rájuk. Csak a bizonytalanság biztos.

Mint Fejes Katalin elmondta, szakmai körökben sem értik, miért jó ez így. Van olyan szakmabeli is, aki jobb híján minden este azért imádkozik, hogy másnapra írjanak ki valami kkv-pályázatot – meséli.

Ezért is nem érti az NFÜ-elnök, Pettykó Zoltán lemondását kommentáló hivatalos nyilatkozatot. Az elnök ugyanis azzal indokolta visszavonulását, hogy a rá bízott munkát elvégezte: Magyarország képes a teljes uniós forrás (mintegy 8200 milliárd forint) befogadására, s már a pályázatok közel száz százalékát kiírták, 95 százalékát pedig le is kötötték.

Ezek szerint a maradék 5 százaléknyi részben kaphatnak még mozgásteret a kkv-k. Ha kapnak.

Fejes Katalin szerint, ha lesznek is új pályázatok (júniusra vagy júliusra), azok valószínűleg rövid ideig lesznek nyitva. Hiszen decemberig le kell zárni a pályáztatást, addig hatályos támogatási szerződéssel vagy okirattal kell rendelkezniük az idei évi nyerteseknek. Vagyis ha egy kkv bízik abban, hogy lesz új kiírás, mert pályázni szeretne, az jó, ha előre készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik