Üzleti tippek

Ebben rejlik a kezdő vállalkozások sikere

vállalkozás (vállalkozás, )
vállalkozás (vállalkozás, )

A Szilícium-völgyben „feltalált” start-up versenyek egyre népszerűbbek nálunk is. Most a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervez ilyet, ezért megkérdeztük, miben látják a kezdő vállalkozások sikerét.

Korányi László, a NIH elnökhelyettese szerint a magyar kezdő vállalkozások közül sok szakmailag – akár nemzetközi szinten is – az élvonalba tartozik. „Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy már több olyan hazai start-up létezik, amelyek külföldön is szép sikereket ért, ér el. Emellett az elmúlt egy-két évben számos olyan állami és magán kezdeményezésű program indult el vagy erősödött meg, amely hozzásegíti a magyarországi induló technológiai vállalkozásokat a sikeres piacra lépéshez.”

A feltörekvő cégek persze több hiányossággal is küzdenek, ami jelentősen megnehezíti számukra, hogy támogatás-, tőke- vagy hiteloldali finanszírozást vegyenek igénybe. Ennek oka, hogy a közreműködő szervezetek, a befektetők vagy a pénzintézetek a bírálásnál három fő tényezőt vesznek górcső alá: a szakmai hátteret, az üzleti tervet és a megvalósíthatóságot/várható sikerességet. Ezekben a start-upok helyzetükből fakadóan hátrányból indulnak.

Támogatás

A fentiek okán Korányi úgy látja, szükség van olyan akkreditált inkubációs és mentori hálózatokra, amelyek hatékonyan tudják támogatni a hazai start-up ökoszisztéma megerősödését, illetve szavatolni a kezdő vállalkozások erőfeszítéseinek eredményességét.

A NIH Go!nno programja egy díjmentes, komplex és interaktív szolgáltatáscsomagként elsősorban a hazai innovatív ötletgazdákat, ötletüket megvalósítani kívánó fiatal vállalkozókat, valamint a start-up vállalkozásokat kívánja segíteni. A Go!nno eddigi legsikeresebb eleme a Mentori Program, amelyben vállalkozások vezetői, szakemberei mentorként díjmenetesen segítik az innovatív kezdő vállalkozásokat, megosztják velük szakmai tapasztalataikat, tudásukat, illetve útmutatást adnak a lehetséges fejlesztési irányok kijelölésében és a sikerhez vezető út eléréséhez szükséges gondolkodásmód kialakításában.

Start-up a nemzetközi piacon

A kkv-szektornak fontos szerepe van a gazdaságélénkítésben, ezért ezeknek a cégeknek a további támogatása, a nemzetközi piacra jutásuk elősegítése nemzeti érdek. Szükség van olyan pályázati, mikrohitel vagy magvető tőkeprogramokra, amelyek keretében a magyar kkv-k piacképes, minőségi termékei és szolgáltatásai könnyebben jutnak el a hazai és az európai piacokra, és szereznek beszállítói pozíciót.

Ilyen finanszírozási programok már most is léteznek, a lehetőségek tára pedig az elkövetkező tervezési időszakban – összhangban az  EU törekvésével – tovább bővül majd.

A start-upról bővebben itt olvashat.

Pályázat

A NIH 2013. június 11-12. között rendezi meg az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást, amelyhez kapcsolódóan pályázati felhívást tesz közzé a hazai, kutatás-fejlesztésre és innovációra alapuló start-up vállalkozások kiállítóként való részvételére.

A nyilvános pályázat keretében meghirdetett kiállítói részvételre innovatív ötleteket, termékeket és szolgáltatásokat fejlesztő start-up vállalkozások jelentkezhetnek, iparágtól függetlenül.

Jelentkezési határidő: 2013. április 24. (szerda), 12:00 óra

A pályázatok értékelésének főbb szempontjai:

– az ötlet technológiai újszerűsége,

– gazdasági és piaci megvalósíthatósága,
– az ötlet hatása más technológiai területre,
– az ötlet társadalmi hasznosulása, hasznossága,
– eddig elért eredmények.

    Ajánlott videó

    Olvasói sztorik