Gazdaság

Csaba László: Ókonzervatív MNB-elnök kell

A közgazdász szerint a jegybank nem az a hely, „ahol az új dolgokat ki lehet próbálni”.

2012-ben a tőzsdei indexek utolérték a válság előtti szinteket. 2013-ban az euróövezet ugyan rossz állapotban van, de Mario Draghi, az EKB elnöke szerint az év második felében már Európában is növekedés lehet – mondta Csaba László közgazdász a köztévé reggeli műsorában. Hozzátette: „2014-ben az 5 százalékos szintre is visszaállhat a világgazdaság, s azt gondolom az nem rossz teljesítmény”.

„Van kiút, van lehetőség. Most már kifelé menő részén vagyunk ennek a szakadéknak” – fogalmazott a közgazdász. Kitért arra, hogy Magyarország az elmúlt években sokszor folytatott unortodox gazdaságpolitikát, ez az elmúlt időben  biztosította, hogy IMF-hitel nélkül is ki tudtunk jönni. Csaba László arra a felvetésre, hogy március 3-án lejár Simor András mandátuma, és az MNB-vezetés kicserélődik, közölte: szerinte a kinevezettek olyanok lesznek, akiknek „van valamifajta hitelességük”. Úgy vélte: ez nem az a hely, ahol az új dolgokat ki lehet próbálni, “általános meggyőződés, hogy a jegybank élére ókonzervatívot kell kinevezni”. A közgazdász szerint a jegybanknak van egy kiváló apparátusa, amely a monetáris tanáccsal együtt abba az irányba viszi az országot, hogy felelősen döntenek a kérdésekről.

Korábban több elemző azzal magyarázta a forint múlt csütörtöki gyengülését, hogy a piac elkezdte beárazni azt, ha az a Matolcsy György lenne Simor András utódja, aki a Heti Válaszban immár azt taglalta, mennyire hibás volt a korábbi erős forintra alapozott inflációcsökkentési gyakorlat. A miniszter MNB-elnökké választásával létrejöhet egy unortodox alku a kormánnyal, a forint gyengülése ugyanis sokak szerint egyértelműen annak tudható be, hogy a jegybankelnök hátraarcot csinálhat a monetáris politikában, beleértve az árfolyam esetleges mesterséges gyengítését is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az MNB-nek pontosan azokkal az eszközökkel kellene támogatnia a növekedési fordulatot, amelyekkel a Fed, az EKB és a Bank of England él. Matolcsy György tárcája ezt válaszolta arra a kérdésre, mire gondolt a miniszter, aki a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy a jegybanknak “legalább 12-16 eszköze” lehetne, hogy segítse a növekedési fordulatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik