Üzleti tippek

Megint közeleg a 300-as euró?

Gyengén kezdte a magyar fizetőeszköz az új évet: a csökkenő reálkamatok és a jegybank körüli „mizéria" mozgatja most leginkább a forintot.

Komolyabb makroadatok híján csak tapogatózás látszik a tőzsdéken. A forint már a dollárral szemben is gyengül, és az euróval szemben sem valószínű, hogy egyhamar erősödni fog. Így az XTB brókercég piaci elemzője az első negyedévben nem számít arra, hogy 290 forintnál olcsóbb eurót látunk. Sőt, ha tovább csökken az alapkamat, akkor a forint akár 300-ig is könnyen gyengülhet. Balogh Balázs szerint technikailag is komoly támasznak számít a 290-es szint. Ma reggel a hazai deviza egyébként a dollárral szemben is gyengülést jelzett, kora délután 223 forintot kellett adni egy zöldhasúért.

Itt olvashatja el, hogy az új év első napjaiban milyen volt a hangulat a devizapiacon.

Mégis az év sztorija lehet a forint?

Az első negyedév nagy kérdőjelei után – új jegybankelnök és jegybanki politika, illetve devizakötvény-kibocsátás – jöhet egy újabb erősödés. A nagy befektetők már most méregetik a forintot – utalt a lehetséges fordulópontra az elemző.

Az amerikai költségvetésen a világ szeme

A piacokat és a kockázatvállalási kedvet egyelőre leginkább az mozgatja, hogy sikerül-e megnyugtatóan rendezni az amerikai költségvetés helyzetét és az adósságplafon kérdését. Ez akár februárig is „rettegésben” tarthatja a befektetőket, hiszen a költségvetési szakadékról az utolsó pillanatban létrejött megállapodás még számos kérdést hagyott nyitva.

Az euró-dollár 1,30 felett jár, és ebben egyelőre nem vár jelentős elmozdulást az elemző. Kivéve, ha az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésén váratlan lépést tesz. Balogh Balázs ugyanakkor most még nem számít további kamatvágásra vagy újabb eszközvásárlási programok meghirdetésére. A döntést befolyásolhatják az inflációs adatok, de a tapasztalatok szerint Mario Draghi EKB-elnök, mielőtt komolyabb gazdaságélénkítő lépésre szánja el magát, általában megvárja az amerikai fejleményeket. Így lehet még tér az euró erősödésére, ha egyelőre tartja az 1,30 fölötti szintet a devizapáros.

Az XTB szakértője szerint a japán jen tovább gyengülhet, annak ellenére, hogy kisebb korrekcióként a dollárral szembeni 88-as szintnél megtorpant az emelkedés (vagyis a jen dollárral szembeni gyengülése). A további gyengülés mellett szól az is, hogy a japán jegybanknak éppen ez a célja. Balogh Balázs technikailag úgy látja, hogy a 91-92-es dollár-jen keresztárfolyamnál lehet majd egy újabb visszaerősödés.

Csapkodás az aranypiacon

Az arany árfolyama a múlt héten jelentős gyengülést szenvedett el. Ennek mozgatórugója leginkább az amerikai jegybank szerepét betöltőd FED kommentárja volt, amely szerint év végén kifuthat a kötvényvásárlási program. A hír után viszont visszaerősödött a nemesfém árfolyama. A szakértő szerint ez egy volatilis korszak, és továbbra is úgy gondolja, hogy 1635 dollár unciánkénti ár környékén érdemes beszállni a kereskedésbe. Az árfolyam alja a várakozásai szerint 1600 környékén lehet, a teteje pedig a speciális befektetési alapok (hedge fundok) aktivitásával együtt is legfeljebb 1800 dollárig drágíthatják az aranyat. Az ezüst árfolyama most 30 dollár környékén mozog. Ez most egy erős támasz és jó beszállási pont is lehet.

Az elemzést meg is hallgathatja! Balogh Balázst, az XTB szakértőjét Nagy Károly kérdezte a részletekről a Gazdasági Rádió reggeli műsorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik