Üzleti tippek

Csalunk a számlával, ahol csak tudunk

A könyvelők szerint a vállalkozások által elszámolt költségek közel ötödénél kétséges, hogy azok a vállalkozás érdekében merültek-e fel.

Ez derül ki a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (Moklasz) és a Penta Unió Zrt. több mint másfél ezer könyvelőt felölelő, anonim felméréséből. A 2011. és 2012. október–novemberben zajlott felmérésben a válaszoló könyvelők szerint a vállalkozások által elszámolt költségek átlag 19 százaléka vélhetően nem a vállalkozás érdekében merül fel. Azaz ezekkel a számlákkal jogszabály-ellenesen csökkentik az adóalapot. Arra is rákérdeztek, mennyire van konkrét tudomásuk a könyvelőknek arról, hogy fiktív lehet az adott számla. Kiderült, hogy a vélhetően „cinkelt” számlákról átlag 13 százalékban tudnak. Az eredmények szinte hajszálpontosan megegyeznek a 2011-es adatokkal, vagyis az előző évhez képest nincs javulás – ismertette a felmérés eredményét a Penta Unió.

A magyar adópolitika az elmúlt két évtizedben rákényszerítette a vállalkozásokat arra, hogy trükközzenek a költségekkel. Csak a multiknak kedvezett a szabályozás. A jelenlegi kormányzat által bevezetett, januártól választható új adózási formák, a kiva és a kata az adóterhek könnyítése irányába mutat, ami kedvezően hathat az adófizetési morálra – idézi a közlemény a Moklasz elnökét, Herich Györgyöt. Az adószakértő szerint a könyvelőknek komoly felelősségük van abban, hogy felhívják a vállalkozások figyelmét az új, kedvező adózási formákra és a jelentősen változó adózási kötelezettségekre is.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy az év végi adóegyetemeken csak a résztvevők 14 százaléka könyvelő. Úgy tűnik, hogy az alacsony könyvelési díjakba már nem fér bele a színvonalas továbbképzés, pedig sok esetben komoly adóterheket vehetnének le ügyfeleik válláról, vagy bírságoktól menthetnék meg őket. A közlemény szerint ezt támasztja alá a felmérés eredménye, miszerint, bár a könyvelőknek nem tartozik a feladatkörükbe a könyvelt vállalkozások adózással kapcsolatos tevékenységének vizsgálata és az adózási tanácsadás, 80 százalékuk mégis ellát ilyen feladatokat is, mert a vállalkozások elvárják tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik