Üzleti tippek

Jobban járnánk Obamával

Kockázatkerülő üzemmódban várták a befektetők az amerikai elnökválasztás kimenetelét, így a forint is gyengüléssel indította a hetet. Az XTB elemzője szerint Barack Obama sok szempontból kiszámíthatóbb a piacoknak, vagyis ha nem költözik el a Fehér Házból, akkor ismét előkerülhetnek a kockázatvállaló befektetők, és a forint is újra erősödhet.

Balogh Balázs szerint november legizgalmasabb hete ez: az elnökválasztáson kívül az Európai Központi Bank kamatdöntése várható, és szerdán az Európai Bizottság értékeli a magyar kormány kiigazító lépéseit.

A dollár mindent visz

A zöldhasú jelentősen erősödött, az euró-dollár egyszerűen letarolta az 1,28-as szintet lefelé. Az amerikai deviza erősödése lehúzta a nyersanyagárakat is, az arany és a nyersolaj gyengült, bár „nagy összeomlásról” nem lehet beszélni – összegezte az XTB brókercég piaci elemzője.

Tőzsdei tipp

Balogh Balázs a Gazdasági Rádió műsorában felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai dollár erősödése szinte minden fontosabb devizapárjára kiterjed, így például az amerikai és a kanadai dollár (looney) nagyjából paritásba kerültek, ez a technikai alapon kereskedőknek fontos támaszt jelez. A szakértő ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a devizapár sérülékeny, hiszen a kanadai gazdaság erősen ki van téve a nyersanyagárak változásának.

Az angol font is fontos szintre került az amerikai dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,60 alá süllyedt. Ha folytatódik a dollár erősödése, akkor az 1,59-es szintig is gyengülhet a devizapár. Az euró-dollár kurzusban az elemző szerint az 1,275 körüli szint lehet a fordulópont, onnan kicsit erősödhet az euró.

 

Kérdés, hogy meddig tart a dollár erősödése, vagyis a kockázatkerülés: ha Barack Obama nyeri az amerikai elnökválasztást, akkor várhatóan visszagyengül a dollár, és visszakorrigálnak a nyersanyagok és a tőzsdék, a forint is várhatóan erősödni fog – mondta Balogh Balázs. Ha viszont Mitt Romney lesz a győztes, akkor egy darabig bizonytalan hangulat uralhatja a piacokat. A republikánus jelölt győzelme esetén a költségvetési kiigazítás körüli kiegyezés bajos lehet, ennek is köszönhető, hogy a befektetők most kerülik a problémás eszközöket.

Frissítés: Obama duplázott, a győzelmi beszédet itt nézheti meg!

Nincs több „meztelen” CDS

A magyar fizetőeszköz eddigi erős szintjeit mindenképpen segítette az unióban életbe lépett tilalom, amely szerint a CDS- (credit default swap) kontraktusok mögött novembertől minden esetben valódi eszköznek, fedezetnek kell állni. A hónap elejétől tilos az országkockázat, vagyis a CDS-felár emelkedésére úgy játszani, hogy a CDS valódi szerepét, azaz az állampapír biztosítását nem realizálja a szereplő. Emiatt az eddig csak „meztelen” CDS-szel rendelkezőknek valóban magyar állampapírt kellett venniük, hogy tartani tudják a pozícióikat. Ez erős forintkeresletet támasztott az elmúlt hetekben, ami csalóka lehet, hiszen a folyamat nem a fundamentumok valódi javulását jelzi.

Sok függ a bizottsági véleménytől

A szakértő szerint az Európai Bizottság szerdai állásfoglalása mértékadó lesz a heti kereskedési hangulat szempontjából. Az EB ugyanis hét közepén teszi közzé az EU-tagországok gazdaságáról szóló módosított állásfoglalását, így kiderül az is, hogy mi az unió véleménye a magyar kormány nemrég bejelentett terveiről. Balogh Balázs elmondta: a kormány nagy eséllyel kaphat jelest a kiigazító csomagokra. Ha azonban mégis kifogást emel a testület, akkor az is elképzelhető, hogy azt már a magyar kabinet nem tudja orvosolni az Ecofin december 4-i ülése előtt. Ezen a tanácskozáson az eredeti várakozások szerint az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa megszüntetné a túlzottdeficit-eljárást, ha a szerdai értékelés ezt lehetővé teszi.

A helyzetet bonyolítják az IMF szóvivőjének legutóbbi szavai, miszerint a Valutaalap jelenleg nem tervezi, hogy missziót küld Magyarországra. Az XTB brókercég piaci elemzője szerint addig semmiképp nem várható előrelépés, amíg az Európai Bizottság nem értékeli a magyar fél lépéseit, de azt követően is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a tárgyalások csak jövőre folytatódnak.

Nem valószínű, hogy a forint szerdáig átlépi felfelé a 285-ös szintet az euróval szemben, azt követően pedig minden az Európai Bizottság véleményétől függ. Ha ez kedvező, akkor maradhatnak az euróval szembeni erős szintek, ahol a 287 forintos euróárfolyam biztos támaszt jelent, ezt várhatóan nem lépi át a hazai deviza – összegezte az XTB szakértője.

Hallgassa meg a beszélgetés első részét! A riporter Borbély Péter, aki még tőzsdenyitás után faggatta az elemzőt. Az interjú hossza: 8 perc

Hallgassa meg a folytatást is! Az interjú hossza: 8 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik