Üzleti tippek

Horribilis tandíjakat kell fizetnünk a felnőttképzésben

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 10. 25. 11:31

Jövőre az OKJ-s tanfolyamok akár ötször annyiba is kerülhetnek. Sokan még nem kaptak észbe, pedig aki év végéig belekezd a képzésbe, az még a régi árakon tanulhat.

Már a szakképzési hozzájárulás megszüntetése is nagy érvágás volt, de az OKJ-s képzések jövő évi átszabását, a tandíjak drasztikus megemelését és a hallgatói létszám várható visszaesését nem minden piaci szereplő éli túl – vetítette előre a borús kilátásokat Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési és közbeszerzési igazgatója.

A szakértő szerint már 2012 is visszaesést – de ezzel együtt ésszerű összevonásokat és felvásárlásokat – hozott, hiszen a vállalkozások által igényelhető szakképzési támogatás megszüntetése jelentősen csökkentette a felnőttképző cégek bevételeit. A kiesés ellensúlyozását szolgálnák az uniós támogatások (például a TÁMOP 2.1.3.), de ezek nagyságrendekkel kisebb forrást jelentenek, és szűkebb kör számára elérhetőek, mint a szakképzési hozzájárulás.

900 órás tanfolyam 400 ezerért

Lesz olyan képzés, amelynél többszörösére emelkedik az óraszám. Murvai László szerint ez arra a szakmailag is elfogadható érvre épül, hogy eddig nem minden képzésnél szereztek gyakorlati tudást a résztvevők. Például a pénzügyi-számviteli ügyintéző, a bérügyintéző esetében a tanfolyam nevéből adódóan ügyintézői gyakorlatot kellene szerezniük a diákoknak, viszont a képzés nagy részét elvitte az elméleti oktatás. A koncepcióval tehát egyet lehet érteni, de az arányok vitathatóak.

A pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamon eddig 80-100 ezer forint volt a normál piaci részvételi díj, ez jövő évtől akár 300-400 ezerre is emelkedhet, főleg amiatt, hogy a képzési idő jelentősen, az eddigi 180-200 óráról 960 órára emelkedik. Ez logikusan megemeli a költségeket (tanárok díjazása, terembérlés), amelyeket a felnőttképző cégek már nem tudnak átvállalni. További érvágás, hogy szinte borítékolhatóan megcsappan a jelentkezők száma, tehát még arra sincs lehetőség, hogy nagyobb létszámú csoportokat indítva szétosszák a költségeket.

Az államháztartási mérlegképes könyvelői képzés eddig 120-130 ezer forintba került, jövő évtől a tandíj ennek a duplájára emelkedhet. Murvai László szerint itt szakmailag is indokolt az óraszám megnövelése, de a pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamnál a 900 tanóra szükségessége már jócskán megkérdőjelezhető. A szakértő nem hiszi, hogy a jogalkotó célja az lett volna, hogy ezt az OKJ-s képzést ellehetetlenítse, de a jövő évi változás szinte egyet jelent ezzel.

Természetesen jó példát is találunk a változások között: például jelenleg az egyik legnépszerűbb adótanácsadói szakképesítés esetén az óraszám lényegében nem emelkedik, sőt a tanfolyam január elseje után akár egy mérlegképes könyvelői végzettséggel is megkezdhető.

Hogyan szerezhet pénzt? Uniós források a képzésekre

A TÁMOP 2.1.3. jelű támogatási program első szakasza lezárult, azonban az értékeléseket követően egyes alprogramok ismételt megnyitása várható. A kifejezetten cégeknek szóló konstrukcióban az akár 100 százalékos (tehát önrész nélküli) képzési és bértámogatás főleg a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) akkreditációjával rendelkező intézmények képzéseire vehető igénybe – utófinanszírozás formájában.

A támogatás minimum 20 órás, vizsgával záruló tanfolyamokra fordítható, továbbá az egy főre jutó támogatási összeg nem haladhatja meg a 450.000 forintot, az átlagos óradíjnál pedig 3000 forint a plafon.

Ettől eltérően az előkészítés alatt álló – kizárólag idegen nyelvi és informatikai képzésekre vonatkozó – TÁMOP 2.1.2. programban kifejezetten magánszemélyek vehetnek részt. A 18. életévüket betöltött pályázóknak mindössze 2-5 százalékos önrészt kell vállalniuk. Az egy főre igényelhető támogatás összege legfeljebb 90 000 forint lehet, amely különböző típusú és szintű képzésekre használható fel. Itt a tanfolyamok díja nem haladhatja meg a maximum bruttó 1000 forint/óra/fő összeget, amelybe a képzés, a vizsga és a tananyag díja is beletartozik.

A finanszírozás közvetlenül a felnőttképző intézmények felé történik, tehát a résztvevőknek ténylegesen csak az önrészt kell megfizetniük. A programban jelenleg a közvetítői és mentori hálózat kiépítése zajlik, a támogatási kérelmeket (pályázatokat) várhatóan novembertől lehet majd benyújtani.

Menekülő út! Így tanulhat a régi feltételekkel

Aki az új OKJ-s képzésekkel rosszul járna, annak még idén (tehát december 31-ével bezárólag) el kell kezdeni a tanfolyamokat, hiszen így még a régi feltételekkel, régi árakon tanulhat vagy taníttathatja a munkavállalóit.

A Saldo felnőttképzési igazgatója szerint egyelőre még nincs akkora mozgolódás, amit a változás indokolna. Ez részben annak tudható be, hogy az OKJ-rendelet nem egy kézen-közön forgó jogszabály, és a hosszú táblázatos leírást leginkább csak a képzőintézetek tudják kibogozni. A normál vállalkozások nagy valószínűséggel nem is találkoztak még ezzel a jogszabállyal – összegezte Murvai László.

Milliós veszteségek érhetik a cégeket

Például ha egy 100 fős vállalat 4-5 dolgozóját szeretné jövőre képeztetni, akkor akár az egymillió forintot is meghaladhatja az új szabályozásból fakadó vesztesége. A szakértő hozzátette: a másik oldalon a hajrá felfutását az is késlelteti, hogy az uniós pályázaton induló cégek az eredményhirdetésre vagy az újabb kiírásokra várnak.

Aki nincs benne a kkv-körben vagy nem pályázóképes, azoknak is csak az a lehetőségük maradt, hogy még idén elkezdjék a tanfolyamot. Magánszemélyek számára a nyelvi- és informatikai pályázatokon túl a munkaügyi központok segíthetnek még. Itt továbbra is indítanak államilag támogatott képzéseket. Ezek hátránya azonban, hogy szociális vagy munkaerőpiaci alapon differenciáltak, és a támogatott tanfolyamok listája akár hétről hétre is változhat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.