Üzleti tippek

Így bírságol az adóhatóság: emelték a téteket

nav (nav, adó, szja, adózás, )
nav (nav, adó, szja, adózás, )

Az adóhatóság elnökhelyettese szerint nemcsak a bírságolás fontos, hanem az is, hogy az érintett vállalkozás ebbe ne roppanjon bele – de ehhez több adófizetőre is szükség van.

Útmutatót adott ki bírságolási gyakorlatáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A 46 oldalas tájékoztatóról Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a Kossuth rádió Vasárnapi újság c. műsorának azt mondta: idén azért kellett újra kiadni a tájékoztatót, mert január elsejétől ismét változtak a szankciók, az adóbírság mértékei, a mulasztási bírság tényállások és azok mértékei. Példaként említette, hogy a bizonyítottan szándékos adóeltitkolás idén már 200 százalékos adóbírságot von maga után.

A jogszabály is előírja, hogy nem elegendő, ha az adóhatóság megállapít egy szabálytalanságot, az eset összes körülményét is vizsgálni kell. Az adózó személytől vagy szervezettől elvárható szakismeret, rutin például komoly szempont lehet – magyarázta a NAV elnökhelyettese.

Annak ellenére, hogy nagyobb bírságot vethetett ki elvben, az első félévben mégis kevesebbet bírságolt a NAV, mint korábban. Varga Árpád ezt azzal magyarázta: amellett, hogy van egy szankcionálási kötelezettség, fontos szempont, hogy életben maradjon az a vállalkozás, hiszen az államnak adófizetőkre van szüksége.

Ugyanakkor a költségvetési törvény alapján mégis több bevételt írt elő a NAV-nak, és ez valószínűleg az elkövetkező években is így lesz. Varga szerint a magasabb elvárás teljesítése kétféleképp lehetséges: az egyik, hogy aki most fizet, az fizessen többet, vagy úgy, hogy többen fizessenek. Utóbbi eléréséhez a nyugta, számla a legegyszerűbb út. Ha valaki nem ad ilyet, akkor azt a bevételt nagy valószínűséggel el fogja titkolni. Tehát, ha semmi mást nem csinálnak az emberek, csak azt mondják, hogy kérnek nyugtát, meg számlát, akkor ezzel már valószínűleg bekerül a könyvelésébe a számla, és adót is fognak fizetni utána – biztatta az adózókat a számlakérésre Varga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik