Üzleti tippek

Céges telefonálás: nem mellékes a spórolás

A drága, hagyományos alközpontok helyett érdemes az interneten keresztül összekapcsolni a kollégákat.

Vajon hány ügyfelet veszítenek el a vállalkozások csak azért, mert éppen házon kívül vannak a munkatársak, és a központi számon senki sem érhető el? Vagy állandóan csörög a telefon, és emiatt halad nehezen a munka? Ilyenkor sokat segíthet a gépi hang vagy IVR (automatikus hangbemondásos ügyfélszolgálati rendszer), amely a hangos menü alapján könnyedén eligazítja a telefonálót. Ezt sokan nagyvállalati luxusnak tartják, pedig mindez a kicsiknek is elérhető. Nem kell hozzá más, mint az IP Center virtuális alközponti szolgáltatás, amely az internet alapú IP-telefonálásra épít, és ez a funkció csak az egyik előnye a sok közül.

Mi az IP vagy VoIP?
A VoIP mozaikszó azt jelenti, hogy Voice over Internet Protocol, azaz hang internetprotokollon keresztül.

A hagyományos IP-alapú telefonálás már bő 10 éve megjelent Magyarországon, de az utóbbi évekre jellemző igazán a dinamikus fejlődés. Az Invitel szakértője szerint az igazi áttörést az jelentette, hogy ma már a vállalkozásoknak nem kell saját, drága IP-alközpontokra beruházniuk, hanem mindezt egy szolgáltatótól, havi díjas konstrukcióban is igénybe vehetik. A telephelyek és a különböző osztályok (értékesítés, könyvelés) dolgozóinak összekapcsolása alapvető igénye a cégeknek. Ezt elsősorban a telefon-alközpontok biztosítják, amelyek azonban a hagyományos megoldás esetében jelentős beruházásra kényszerítik a társaságokat.

Milyen költségeket jelentenek a hagyományos, vezetékes alközpontok?

Kiépítés, beruházás: néhány százezer forinttól akár több millió forint is lehet a cég méretétől függően

Karbantartás, üzemeltetés: ez havonta körülbelül 600-1000 forintot jelent mellékenként, amely egy 50 fős vállalatnál is már havi 30-50 ezer forintos fix kiadást jelent

Forgalmi díj: A hagyományos telefonszolgáltatások percdíjai az IP-megoldás percdíjainál általában magasabbak.

A virtuális IP-alközpontok használatával viszont a vállalkozásoknak nem kell külön, alközpontokat létesíteni, beruházni, és még a karbantartásra sincs gondjuk.

Az átállás annyit jelent csak, hogy a szolgáltató által biztosított IP-telefonokat üzembe helyezik, és a kért funkciókat (például telephelyek összekötése, híváscsoportok kialakítása) beállítják. A mellékek kezelése így nem a cégnél, hanem a szolgáltató telefonközpontjában történik. Ennek fő előnye a gyors létesítésen túl, hogy az IP Center akár 25-30 százalékkal is csökkentheti a társaság telekommunikációs kiadásait.

Új munkatársat vettek fel, de neki már nem jutott mellék?

Ez tipikus probléma a vállalkozásoknál, így nem ritka, hogy a kollégák szó szerint egymásnak adják a telefonkagylót. A hagyományos alközpontoknál ugyanis amellett, hogy előre kell meg kell határozni a mellékek számát, még a bővítés sem túl rugalmas. Például a mellékek száma 30, 50 vagy 100 lehet.

Ha túl sok mellékre fizet elő a társaság, akkor az kidobott pénz, ha túl kevésre, akkor pedig az üzletmenet akadozhat. Az IP Centernél viszont ez roppant egyszerűen és gyorsan változtatható. Így mindig csak annyi asztali telefonkészülék lesz a cégnél, amennyire éppen szükség van.

Hogyan akadályozza meg, hogy elszálljon a telefonszámla?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik