Üzleti tippek

Magyarok, akiktől érdemes megtanulni a pénzcsinálást

André Kosztolany és Soros György neve mindenki számára ismert, de itt még nem ér véget a sor.

A tőzsdézőknek nemcsak kereskedési stratégiát, hanem példaképet is érdemes választaniuk – tanácsolja Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője. A magyar származású befektetési guruk közül többen is vannak, akik hihetetlen csúcsokat értek el, így bőven lehet tanulni tőlük. A sorozatos bukások eleinte így sem kerülhetőek el, de a profiktól ellesett fogások is segíthetnek abban, hogy mindenkinek meglegyen a saját befektetési szisztémája, és eligazodjon a kaotikusnak tűnő piaci forgatagban.

Két tánclépés között lett világhírű spekuláns

Nicolas Darvas (1920-1977) elképesztő életpályát futott be. Kiváló példája annak, hogy a tőzsdeguruknak nem feltétlenül kell a Harvard Egyetem padjaiban ülniük. Ő például véletlenül találkozott a részvénypiaccal. Az egyik táncfellépését ugyanis értékpapírokkal fizették ki, ezeken pedig elég szép hozamot ért el. A kezdeti sikerek hatására beleásta magát a szakirodalomba, majd rövid idő után már a Barron’s amerikai, gazdasági hetilapból szemelte ki azokat a vállalatokat, amelyek a bikapiacnak (tartósan emelkedő áraknak) megfelelő fundamentumokkal rendelkeztek. Megbízásait a kornak megfelelően táviratokban és telefonon keresztül adta le.

Szerzőként is aktív volt, a „Hogyan nyertem 2 millió dollárt a tőzsdén?” című könyve magyarul is elérhető. Soós Róbert szerint főleg azoknak lehet hasznos olvasmány, akiket nemcsak a száraz technika vagy az elemzési módszerek hoznak lázba.

Honnan tudja, hogy vihar előtti a csend?

Nicolas Darvas nevéhez fűződik a Darvas-box, amely még ma is sokat segít a tőzsdei kitörések felismerésében. A kitörés (break out) a technikai elemzés egyik alapfogalma, ekkor az árfolyam egy adott szintet (ellenállás vagy támasz) hirtelen, határozottan lép át, és ezt követően a jegyzések egy irányba, trendszerűen mozognak.

Mire jó, ha késik a vonat?

„Váltóhiba miatt állt a vonatunk, és véletlenül beszédbe elegyedtem egy matematika-fizika szakos tanárral, akivel kis idő elteltével már az automatizált kereskedéseknél tartottunk. Ő említette, hogy van egy magyar származású befektető, aki ezeknek gyakorlatilag az atyja” – mesélte az XTB vezető elemzője, hogy profikkal nemcsak a parketten lehet összefutni.


Thomas Peterffy – Fotó: AFP / Eric Piermont

Az egyébként algoritmus-programozással foglalkozó utastársról kiderült, hogy éppen az említett szakértő cégének magyarországi irodájába megy felvételre. Ez a társaság pedig nem volt más, mint Thomas Peterffy vállalata. Az alapító 1977-ben szerzett tagságot az amerikai tőzsdén, az AMEX-en, majd ’83-ban azzal taglózta le a Wall Street közönségét, hogy bemutatta a világ első robotkereskedési programját. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyik legnevesebb tengerentúli brókercéget is ő alapította, ennek a társaságnak mai napig Peterffy az elnök-vezérigazgatója.

Érdemes a gázra lépni

Talán Birinyi László neve cseng a legismerősebben a pénzpiacokat szorgosan követők számára. A befektető szinte napi vendég az amerikai CNBC és Bloomberg csatornákon, és általában ő az első számú szakértő, akit a részvénypiac jövőbeli teljesítményéről faggatnak. Birinyi még a híres Salomon Brothersnél részvénypiaci elemzőként kezdte pályafutását, majd 1989-ben önálló útra lépett, és megalapította a Birinyi Associates vállalatot. “Rögeszméje” a Dow-elmélet, amely szerint a piaci árfolyamokba minden információ be van árazva, így a legjobb stratégia, ha a múltbeli események, minták ismétlődéseire figyelünk.

2009-ben az elsők között jelentette ki, hogy a válságot követő medvepiac véget ért, ezzel teljesen szembement az akkori befektetői hangulattal. Erre az évre egyébként a tőzsdei rali folytatását jósolja. Nemrég azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P index akár 1700 pontig is emelkedhet, ezzel pedig újabb rekodot állíthat be idén.

Kinek hihetünk, mire figyeljünk a tőzsdén?

Vajon mennyire kódolt a gigantikus nyereség vagy az óriási bukás a börzéken? A technikai elemzés hívei szerint kifizetődő a grafikonokat bogarászni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik