Üzleti tippek

Még mindig vonzó befektetési célpont vagyunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2012. 03. 29. 11:24

Hazánk még mindig vonzó célpont a befektetni kívánók számára az utóbbi idők kedvezőtlen országképe, valamint az IMF és az Európai Unió által megfogalmazott kritikák ellenére.

Korábban a témában:

A magyar gazdaság növekedésének záloga a befektetői érdeklődés fenntartása – nem véletlen, hogy az IMF egyik legfőbb kritikája hazánkkal szemben a működő tőke (FDI) beáramlásának lassulása. A REHAU-Automotive Kft. új, 60 millió eurós győri beruházása és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által érzékelt befektetői érdeklődés 24 százalékos élénkülése is azt mutatja, hogy az utóbbi hónapok kedvezőtlen hangulata ellenére Magyarország még mindig vonzó befektetési célpontnak számít.

A nemzetközi befektetők hosszú távra terveznek, a pozitív országimázs mellett a különböző kedvezmények és támogatási rendszerek stabilitása játszik kulcsszerepet döntéseikben. Ezen szempontok figyelembe vételével készült el a HITA és a PricewaterhouseCoopers (Pwc) összefoglaló kiadványa, az Investing Guide Hungary 2012, melynek célja hazánk bemutatása és az előnyök, kedvezmények hangsúlyozása az érdeklődő, befektetést tervező cégek számára.

Így lehetünk még vonzóbbak

„Mi kell ahhoz, hogy a tőkebefektetés (FDI) csökkenő tendeciája megforduljon? Elsődleges megoldás, ha Magyarország jó marketinggel rendelkezik, és a befektető pontosan látja annak előnyeit, hogy miért érdemes idehoznia befektetését vagy bővítenie működését.” – véli dr. Lőcsei Tamás a PwC Magyarország cégtársa. „Fontos, hogy valóban rendelkezésre álljanak olyan állami támogatási lehetőségek és kedvezmények, melyek kézzelfogható előnyt jelentenek más országokhoz képest. Ezek biztosítása olyan invesztíció, mely belátható időn belül megtérül mind az állam, mind pedig az adófizetők számára.”

A magyarországi előnyöket és a befektetői döntések meghozatalához szükséges legfontosabb információkat foglalja össze az angol és német nyelvű kiadvány. Kiderül belőle, hogy Magyarország központi elhelyezkedéséből, földrajzi és logisztikai adottságaiból, a helyben rendelkezésre álló szakképzett munkaerejéből, a kedvező szabályozási változásokból, valamint a rendelkezésre álló állami valamint európai uniós támogatásokból, illetve kedvezményekből adódóan még mindig kedvelt célpont a hosszú távra tervező befektetők szemében. A leginkább Budapesten koncentrálódó irodaépületek színvonala, elérhetősége és egyre kedvezőbb bérleti díjai miatt az elmúlt években számos úgynevezett szolgáltató központ (SSC) is hazánkat választotta. 

Autóipar – az egyik húzóágazat

Jelenleg az elektronikai, a gyógyszeripari, informatikai és élelmiszeripari cégek mellett a legjelentősebb iparági befektetők az autóipari cégek. A szegmensben közel 600 Magyarországon működő cég közvetlenül 100 ezer embert foglalkoztat, és közvetetten számos beszállítónak ad munkát, melyek a nagy nyugat-európai autógyártó cégek ellátása útján folyamatosan erősödnek és bővülnek. Az Audi új, 900 millió eurós beruházása, valamint a Mercedes kecskeméti fejlesztése is tovább erősítette Magyarország pozícióját az autóiparban, illetve az autóipari beszállítói szektorban.

Hazánk még mindig kedvező befektetői pozícióját igazolja a tény, – az utóbbi fél év negatív visszhangjai ellenére – a németországi központú REHAU AG & Co új beruházásról döntött. A győri hatvanmillió eurós fejlesztés során a cég 26 ezer négyzetméternél is nagyobb üzemet épít a Győri Ipari Parkban, mely várhatóan 2013-ban kezdi meg működését, és 200 új munkahelyet teremt a régióban.

„A REHAU a nemzetközi terjeszkedési stratégiája alapján hosszú távon gondolkodik egy-egy befektetés helyszínének kiválasztásakor – így született meg a döntés a telekvásárlásról és az új gyár építéséről Győrben. Ebben a városban a rendelkezésre álló támogatási lehetőségektől, az autóipari szakértő munkaerőig minden adott számunkra egy profitábilis termelési egység üzemeltetéséhez” – összegezte Markus Grundmann, a REHAU-Automotive Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem elég ölbe tett kézzel ülni

A nemzetközi verseny egyre élesebb lesz, ezért egyre nagyobb energiát kell fordítani Magyarország előnyeinek ismertetésére. Magyarországnak el kell érnie, hogy a befektetői döntések során  ne a rövid távú negatív hírek, hanem az olyan számok, tények, tervezhető eredmények kerüljenek előtérbe, amelyek a hosszú távú előnyöket hagnsúlyozzák. Ilyenek például: az iparági és alvállalkozói háttér, a lokáció, logisztikai adottságok, a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő, valamint nem utolsósorban az elérhető kedvezmények és támogatási lehetőségek.

A hazánkban beruházni kívánó nagyvállalatok például több vissza nem térítendő támogatási forma közül választhatnak, amennyiben zöldmezős vagy kapacitásbővítő beruházást valósítanak meg. Az Európai Unió támogatási politikájához illeszkedő programok keretében támogatás nyerhető központi költségvetési forrásokból, valamint az Európai Unió Strukturális Alapjaiból. Ez utóbbiak túlnyomó többsége a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzését szolgálja, és az Új Széchenyi Terv célkitűzéseinek megfelelően jelenleg hat kiemelt program keretében lehet pályázni. A 2007-2013-es programozási periódus közeledtével hangsúlyos szerepet kapnak, hiszen az uniós források minél magasabb szinten történő felhasználása egyre sürgetőbbé válik.

A központi költségvetés terhére a Magyar Kormány Egyedi Döntésével (EKD) támogatás nyújtható kapacitásbővítő vagy zöldmezős beruházások megvalósításához. A támogatási eljáráshoz kapcsolódó államigazgatási-hatósági feladatokban a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium működik közre, az operatív feladatokat a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a MAG Zrt. látja el. A támogatás feldolgozóipari, K+F, logisztikai, turisztikai beruházások, valamint szolgáltató központok létesítéséhez és bővítéséhez vehető igénybe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.