Üzleti tippek

Harmadával több cég dőlhet be az idén

Csaknem ötven százalékkal dőlt meg a végelszámolási rekord februárban, s az idén akár több mint 30 százalékkal is nőhetnek a felszámolások. Viszont az év elején már kevesebb új cég alakult. Kérdés, az adóregisztrációs eljárás mennyire lesz képes megakadályozni, hogy a cégbedöntők egyre újabb cégeket alapítsanak.

Félreérthetetlenül átalakul a cégvilág a válság és a jogszabályi változások hatására. Ha a tendenciák nem változnak, 2012-ben akár több mint 30 százalékkal nőhet a felszámolások aránya Magyarországon a múlt évhez képest. Az Opten adatai szerint a felszámolások és végelszámolások ütemének gyors növekedése mellett lecsengett az év végi cégalapítási láz, amiről így bebizonyosodott, hogy a bejegyzés szigorítására (adóregisztráció) adott válasz volt.

Történelmi csúcson a végelszámolás

Februárban 1878 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, ez 18,5 százalékkal több, mint 2011 azonos időszakában, és 47 százalékkal több, mint két évvel korábban volt. Ennél is nagyobb ütemben, egy év alatt 47 százalékkal emelkedve, 3321 cégnél kezdődött végelszámolás februárban. Ez a rövid hónap ellenére történelmi csúcsnak számít, hiszen csaknem 50 százalékkal haladja meg az eddigi rekordot adó 2011 márciusi értéket, és mintegy két és félszerese a két évvel ezelőtti februári végelszámolási adatnak.

Az elmúlt 12 hónapban a végelszámolások száma 25 624 volt, ami 66 százalékkal több, mint amennyit a megelőző egy esztendőben regisztráltak. A múlt évi 21 300 felszámolás is 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi számot.

Sajnos a cégvilág ilyen jellegű tisztulása nem tesz jót a gazdaság egészének, hiszen az adósságot hátrahagyó cégek nehéz, néha lehetetlen helyzetbe hozzák a válság miatt egyébként is gyakran az életben maradásért küzdő kkv-kat, sőt a nagyvállalatoknak is komoly károkat okoznak – értékeli az adatokat a céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás.

Megoldás lesz-e az adóregisztráció?

Februárban egyértelműen bebizonyosodott, hogy a közzétett cégalapítások számának decemberi és januári megugrása átmeneti jelenség volt. Elsősorban a cégalapítás szigorítására (bevezették az adóregisztrációt) reagáltak újabb és újabb cégek alapításával a vállalkozók. Decemberben és januárban havonta több mint 7000 új céget tettek közzé a cégbíróságok, februárra ez az érték 3170-re zuhant, ami 22 százalékos csökkenés tavaly februárhoz képest és ugyanilyen ütemű csökkenés 2010 februárjához képest is.

Kérdés, sikerül-e megfékezni vagy lassítani a cégeket bedöntő vállalkozók azonnali visszatérését a gazdaságba. Az Opten mindenesetre legalább az első félév végéig visszaesést prognosztizál a cégalapításban.

Új pályázatok segíthetnek a felfutásban

A legyengült gazdaságban komoly segítség lehet az európai uniós pályázatok kiírása majd 30 milliárd forint támogatási értékkel, ami a kormányzati kommunikáció szerint március közepére várható. Jacsó Ferenc, a céginformációs szolgáltató pályázati üzletágának vezetője úgy véli, a piacszűkülés és a visszafogott hitelezés miatt komoly problémával küzdő vállalkozások számára felértékelődtek az EU-s források.

Mindez a pályázati adminisztrációs rendszer egyszerűsítésével együtt azt jelenti, hogy idén kiemelkedően sok pályázó cégre lehet számítani – véli a szakember. Jacsó szerint egy tapasztalt szakmai partner segítségével gyorsan át lehet tekinteni, hogy a szükséges feltételeket teljesíteni tudja-e egy társaság, így vagy elkerülhető a felesleges munka, vagy olyan minőségi pályázat állítható össze, amivel éles versenyben is nyertessé válhatnak a cégek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!