Üzleti tippek

Tavaly sem nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Élelmiszerből, illatszerből valamivel többet, bútorból, műszaki cikkből, építőanyagból, üzemanyagból kevesebbet vásároltunk tavaly, mint korábban.

Kapcsolódó cikkek

2011 decemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, amelyben a bútor és műszaki cikk üzletek dinamikus forgalmának emelkedése volt a meghatározó a KSH adatai szerint. Az év egészében a kiskereskedelemben 7,9 ezer milliárd forint értékű forgalom realizálódott, ami azt jelenti, hogy 2010-hez képest a forgalom volumene lényegében nem változott.

A várakozásoknál enyhén gyorsabbnak tartja a 1,5 százalékos növekedést a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely. Ez véleménye szerint az igen szerény növekedés bázishatásnak, ill. az áfaemelés előtti előrehozott vásárlásoknak is köszönhető, amire a januári áfabevételek megugrása is utalt. A tavalyi év egészében jelképes mértékben, 0,2 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások. A kiskereskedelem tavalyi stabilizálódása után a kormányzati megszorítások és adóváltozások hatására idén újra visszaesésre számít Suppan, s ennek mértéke szerinte  elérheti az 1,5 százalékot.

2005-ös szinten

Négy év csökkenése után 2011-ben a kiskereskedelmi forgalom volumene stagnálást mutatott. Az év során 7 olyan hónap volt, amikor enyhe növekedés volt tapasztalható és 4 olyan, amikor nem érte el a forgalom az előző év azonos hónapjának eredményeit. A forgalom volumene 2009 közepe óta lényegében a 2005. évi szint körül mozgott.

A tavalyi 7900 milliárd forint értékű kiskereskedelmi forgalomból 44,5 százalékot tett ki az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18,1 százalékot az üzemanyag, a bútor-, műszakicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben pedig 13,2 százalék realizálódott. A többi üzlettípus együttes részesedése 24,2 százalék volt 2011-ben. Az év utolsó hónapjában, mely a kiskereskedelemben hagyományosan az év legerősebb forgalmú hónapjának számít, az éves forgalom 10,4 százaléka, 823 milliárd Ft realizálódott.

Miből vásároltunk többet és miből kevesebbet?

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladásai decemberben lényegi elmozdulást nem mutattak, az év egészében 0,4 százalékkal növekedtek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának növekedése folytatódott decemberben, az értékesítés volumene 4,3 százalékkal nőtt, így 2011 egészében 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit.

2011 egészét tekintve a legdinamikusabb növekedés az összes forgalomból kisebb súlyt képviselő csomagküldő hálózatban (32,2 százalék) mutatkozott az internetes értékesítés térnyerése következtében. Az előző évinél nagyobb volumenű forgalmat értek el az illatszer- (9,1 százalék); a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk- (4,7 százalék); a használtcikk- (3,2 százalék) valamint a gyógyszer-, gyógyászati termék üzletek (0,7 százalék).

A bútor-, műszakicikk- és építőanyag-üzletek a kiemelkedő december havi bővülés (9,2 százalék) ellenére azonban 2011 egészében (-1,0 százalék) elmaradtak a 2010-es szinttől. Csökkent a forgalom volumene a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben (-3,8 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (-0,9 százalék) is.

Decemberben folytatódott az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése (-4,5 százalék), így az éves elmaradás mértéke 2,3 százalék volt 2010 azonos időszakához képest, többek között az üzemanyagok folyamatos drágulása következtében

Régiós megoszlás, uniós adatok

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2011. III. negyedévben 35,8 százalék volt(negyedik negyedévi adatok itt csak májusra várhatóak). A többi régió egyenként 8,9–12,2 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A III. negyedévben Dél-Alföldön (1,6 százalékkal), Közép-Dunántúlon (1,0 százalékkal) és a Nyugat-Dunántúlon (0,6 százalékkal) nőtt a forgalom volumene, egy régióban stagnált, a többiben kis mértékben csökkent.

Az Eurostat február 3-án megjelent sajtóközleménye szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2011 decemberében és az év egészében is stagnáltak, az eurózóna országaiban decemberben 1,6 százalékkal, az év egészében 0,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok decemberben 12 tagállamban bővülést, 10-ben csökkenést mutatnak. A térség legfejlettebb országai közül az Egyesült Királyságban 6,3 százalékkal, Franciaországban 0,3 százalékkal növekedett, Németországban 0,9 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben már ismét, 2,8 százalékkal növekedtek, éves összehasonlításban azonban 4,5 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik