Üzleti tippek

Ismét borúlátóak a vállakozók

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2012. 02. 24. 16:37

A magyar vállalkozók nem látják, mikorra tudnának kilábalni a válságból.

Korábban a kkv-k többsége úgy látta, hogy a gazdasági visszaesés már elérte mélypontját, és a stagnálás mellett egy jelentős részük a javulásban bízott. Most a cégek háromnegyed része látja úgy, hogy még nem érte el a válság a mélypontját, ami gyakorlatilag a 2009-es állapotot tükrözi – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A 700 hazai kkv vezetőjét kérdezték meg felmérésükben, ami azt mutatta, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többségének (89 százalékának) életére hatással volt az elmúlt három év gazdasági visszaesése. Leginkább a megrendelések visszaesését, a vevői nemfizetéseket és e kettővel összefüggésben a lividítási problémákat említették meg, amikor a válság hatásairól kérdeztők őket. Ezen kívül a finanszírozási források elapadása is kihívást jelentett nekik, és mintegy ötödüknél volt probléma a beszállítói számlák kifizetésével is – tájékoztatott a kkv szakember.

A mezőgazdasági cégeknek voltak csak jobb tapasztalataik. Náluk az átlaghoz képest jóval kevésbé volt jellemző a megrendelések visszaesése – ezt csupán a harmadik helyen emlegették. Az agrárszektorban főként a vevők pénzügyi teljesítése, valamint az emiatt jelentkező finanszírozási nehézségek jelentettek problémát.

A kutatás szerint az eddigieknél jóval borúsabb a vállalkozások jövőképe: 2009-hez hasonlóan újra azok a cégvezetők vannak többségben (74 százalék), akik úgy gondolják, hogy még nem értük el a válság mélypontját, s további romlásra lehet számítani. Hasonló tendenciát tapasztaltak a saját cég helyzetének megítélésében is.

Tavaly év elején még a vállalkozások többsége (56 százalékuk) stagnálásra, 28 százalékuk kifejezetten javulásra számított saját cégében, és csupán 14 százalék gondolja, hogy tovább romolhat a helyzet. Mostanra a pesszimista és optimista vállalkozások aránya megfordult. Jelenleg a vállalkozások 15 százaléka szerint javulhat rövid távon a cége helyzete, harmaduk viszont úgy gondolja, hogy tovább romolhat. Stagnálásra 51 százalék számít.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.