Üzleti tippek

Drágább lesz a bankolás

A bankok már tavaly év végén emelték a kkv-knál felszámított költségeket, s ez a tendencia idén is erőteljesen folytatódik, de lesznek csábító betétajánlatok is.

A kis- és középvállalkozó (kkv) ügyfeleknek nyújtott banki termékeknél a számlavezetés és fizetési forgalom, valamint a betétkondíciók területén hozott érzékelhető változást 2011 negyedik negyedéve. A Clarté Consulting szakértői a kereskedelmi bankok mintegy felénél tapasztalták a havi számlavezetési és fizetési forgalmi költségek növekedését, illetve szembetűnő több bank forrásgyűjtési, forrásmegtartó akciója. Látható, hogy a bankok az alacsony szintű hitelezés miatt kimaradó bevételeiket a tranzakciós bevételekkel és a díj jellegű bevételekkel igyekeznek ellensúlyozni, miközben egy-egy bank intenzíven gyűjti a betéteket.

Mivel az MNB alapkamat-emelése a hitelek sztenderd kondícióin általánosan még nem mutatkozik meg, 2012 első negyedévben arra számítanak a cég szakértői, hogy más bankok is emelni fogják hitelkondícióikat. A tranzakciós költségek további jelentős növekedését nem tartják valószínűnek ebben a negyedévben, viszont a betételhelyező kkv-k számára kedvező hír, hogy további betételhelyezési akciókra számíthatnak.

Amennyiben 2012 első negyedévben további MNB-alapkamat-emelés következik be, akkor ez automatikusan hatni fog a betétekre, de a tanácsadó elemzőinek álláspontja alapján a hitelekre is. A hitelekre további hatással lehet, ha az országkockázat nő, illetve a gazdasági helyzet bankok általi megítélése romlik, hiszen ekkor a hitelkondíciókban a megemelkedett kockázat is megjelenik. Kedvezően hathat ugyanakkor a kkv-hitelekre a bankszövetség és a kormány közötti megállapodás, amelynek eredményeként a bankok aktivitásának növekedése várható ezen a területen, kérdés persze, hogy miként alakulnak majd a kondíciók…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik