Üzleti tippek

Magasabb adót jelent a nyugdíjreform

Jövőre 27 százalékkal emelkedik a korhatár előtti nyugdíjasként vállalkozók közterhe.

A korhatár előtti nyugdíjban lévő és emellett vállalkozó személyeknél jelentős tehernövekedés lesz jövőre. Ezeknek az egyéni és társas vállalkozóknak ugyanis a 10 százalékos nyugdíjjárulék és a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék mellett a 27 százalékos (munkáltatói járulék helyett belépő) szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetniük – erősítette meg Futó Gábor tb-szakértő. Idén ezt a közterhet még nem kellett megfizetniük.

Ha folytatni akarják a vállalkozást, akkor semmiképpen sem tudják elkerülni az új adó megfizetését
Fotó: Neményi Márton

Ha a korhatár előtti nyugdíjas vállalkozók folytatni akarják a vállalkozást, akkor semmiképpen sem tudják elkerülni az új adó megfizetését. Mégpedig azért nem, mert a kormány úgy döntött, hogy 2012-től nem lehet korhatár előtti öregségi nyugdíjat megállapítani. A már korábban megállapított nyugdíjak ezzel párhuzamosan „korhatár előtti ellátássá”, illetve „szolgálati járandósággá” alakulnak át. Vagyis nem minősülnek nyugdíjnak.

Emiatt az ilyen járandóságot vagy ellátást kapó személyek sem számítanak a jövőben nyugdíjasnak. S mivel nem nyugdíjasok, nem lehetnek kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók sem. Mégpedig azért nem, mert a társadalombiztosítási törvény szerint kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó az lehet, aki saját jogú nyugdíjas. Akik tehát most korhatár előtti nyugdíjasként vállalkoznak, azok jövőre kvázi főfoglalkozású vállalkozónak minősülnek, és eszerint is kell megfizetniük a bérükre a közterheket. Ez mindaddig nem változik, amíg nem töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító korhatár az 1952. január 1-je előtt születetteknél a betöltött 62. életév, a később születetteknél pedig születési évenként fél évvel növekszik, amíg el nem éri a 65 évet. Legalább húsz év szolgálati idő is kell az öregségi nyugdíjjogosultsághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik