Üzleti tippek

Érdemes még idén elkölteni

Megéri még az idén képzésre küldeni a dolgozót, mert jövőre nem lehet a költségét közvetlenül a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolni.

Hétfőn megszavazta a parlament a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény módosítását. Az egyik fontos, a cégeket érzékenyen érintő változás, hogy 2012-től nem lehet közvetlenül a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolni, ha a cég a saját dolgozóját küldi el képzésre. Így nem lesz lehetőség például a nyelvi képzések, értékesítési tréningek, szakképzések közvetlen elszámolására sem.

Ugyanez vonatkozik az iskoláknak átadott eszközökre és fejlesztési támogatásra is. Viszont a saját dolgozó képzése más formában támogatott lesz. Valószínűleg a cégeknek pályázniuk kell majd és ha sikeres a pályázatuk, ezen az úton visszaigényelhetik a képzési díjat. Hogy a pályázatok hogyan lesznek elérhetőek, arról a később megjelenő végrehajtási rendeletből tájékozódhatnak majd a vállalkozások – erősítette meg a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég.

Nehézkesebb lehet

A pályáztatás beiktatása valószínűleg jóval nehézkesebb lehet, mint az, hogy eddig közvetlenül számolhatták el cégek a saját dolgozó képzését. És ha nehézkesebb lesz (lassú lesz a pályázatok elbírálása), akkor a cégek feltehetően háromszor is meggondolják majd, hogy elküldjék-e a dolgozóikat képzésre. Ez pedig nemcsak a képzőcégeknek jelenthet komoly gondot, hanem az egész gazdaságnak.

Fontos lenne, hogy a cégeknek minél képzettebb dolgozóik legyenek, hiszen sokszor ettől függ, mennyire tudnak lépést tartani a többiekkel (vagy megelőzni őket), illetve megfelelően gyorsan reagálni a változásokra – hangsúlyozta a Soter-Line Oktatási Központ kommunikációs igazgatója, Szabó György az FN24-nek. A versenyképesség egyik kulcskérdése a gyorsaság, ezért is lehetnek kétségek, vajon jó döntés volt-e a pályáztatás irányába elvinni a dolgozói képzést. A Soter-Line mindenesetre javasolja, hogy amelyik cég teheti, még az idén valósítsa meg a tervezett képzéseket.

A gyakorlati képzőhelyeket hozzák helyzetbe

A jövőben csupán a gyakorlati képzés szervezésénél felmerült költségeket lehet közvetlenül elszámolni a szakképzési hozzájárulás terhére. Ehhez a vállalkozásnak szerződést kell kötnie a szakképző (vagy felsőoktatási) céggel arra, hogy biztosítja a gyakorlati képzés helyszínét.

Itt az változik még, hogy jövőre nem az egyes költségek bizonyos százalékában, hanem egységes normatíva szerint lesz az elszámolás. Az alapnormatíva összege 2012-ben 440 ezer forint/tanuló/év és kormányrendelet határozza majd meg, hogy az egyes szakmáknál milyen (egységes) szorzók lehetnek. A következő évekre a költségvetési törvényben határozzák majd meg a normatíva összegét.

Ha pedig (a tanulók számától függően) több lenne az elszámolható normatíva összege, mint a befizetendő szakképzési hozzájárulás, akkor a többlet az állami adóhatóságtól visszaigényelhető – foglalta össze a lényeget a PricewaterhouseCoopers.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége korábban kritizálta a jelenlegi elszámolási rendet, így támogatják a gyakorlati képzés költségelszámolásának egyszerűsítését. Szűcs György elnök bízik abban, hogy (amennyiben a tapasztalatok alapján szükséges) a normatíva korrekciójára is lesz lehetőség.

Az is változás, hogy a bevallási, befizetési és elszámolási kötelezettséget a szakképzési hozzájárulásnál a jövőben egységesen az állami adóhatóságnál kell teljesíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik