Üzleti tippek

Felelős lesz a Tesco a gazdaságos tejért

Ha egy áruházlánc a saját neve alatt árul élelmiszert, akkor a jövőben több felelősséget kellene vállalnia. A büntetések is nőhetnek.

Növelné a saját márkás termékeket mástól megrendelő üzletláncok felelősségét egy KDNP-s törvényjavaslat. A hipermarketek polcain egyre több a saját márkás élelmiszer, olyanok például, mint a Tesco gazdaságos tej, vagy a sparos rizs, az auchanos csoki, stb. A vásárlók egy része szereti ezeket, mert többnyire olcsóbbak, mint a többi termék. Az áruházak pedig mindig hangsúlyozzák, hogy minőségi termékekről van szó, csak diszkontáron.


Fotó: MTI / Kallos Bea

A beszállítókkal fizettetik meg az olcsóságot

Az élelmiszerek előállítói pont ezért nem rajonganak különösebben a saját márkás termékekért. Ez ugyanis azt jelenti számukra, hogy a szokásosnál olcsóbban kell szállítaniuk azért, hogy az áruházláncoknak diszkontáron is megérje a termékek értékesítése. Magyarul azt, hogy a fogyasztó jól járhat az olcsóbb árral, az élelmiszerbeszállító fizeti meg.

Másrészt azzal, hogy az áruház neve alatt futó termékük olcsóbb, mint ugyanaz a saját gyártói nevük alatt, maguknak kénytelenek konkurenciát csinálni.

Ezért aztán nem véletlen, hogy az egyik élelmiszergyártó ügyvezetője azt nyilatkozta lapunknak: szívesen vennének egy korlátozó törvényt. Azt szeretnék, ha csak akkor engednék az áruházaknak, hogy a márkanevükkel olcsón forgalmazzanak élelmiszereket, ha azokat valóban saját maga az áruházlánc állította elő.

Nagyobb felelősséget kellene vállalniuk

Erről egyelőre nincs szó, de más téren szigorítana a saját márkás termékek forgalomba hozatalán Tarnai Richárd KDNP-s parlamenti képviselő törvénymódosító javaslatában. Ő a saját márkás termék készíttetését bérgyártatásnak nevezte el. Bérgyártatáson azt az ügyletet érti, amikor az élelmiszeripari vállalkozás (részben vagy egészben) mással végezteti a gyártást, de a készterméket saját neve alatt forgalmazza.

Tarnai bevezetné a bérgyártató felelősségét. Ez azt jelentené, hogy az áruházaknak ellenőrizniük kellene azt, aki legyártja nekik a saját márkás terméket. A javaslat szerint annak kellene utánanézniük, az illető (cég) jogosult-e a termék gyártására. Eddig ezt nem volt kötelező ellenőrizniük. A változtatás célja az lenne a képviselő szerint, hogy a bérgyártató nagyobb felelősséget vállaljon a saját márkája alatt forgalmazott termékekért.

Emelkedne a bírság is

A képviselő javasolja még, hogy az eddigi 15 ezerről 20 ezer forintra emeljék az élelmiszer- és takarmányellenőrzéseknél kiszabható minimális bírságot. Visszaesőknél a korábbi 1,5-es szorzó helyett akár tízszeres szorzót is engedélyezne a pénzbüntetéseknél.

A javaslat nagyobb szabadságot biztosítana az ellenőrző szerveknek abban, hogy mikor mehetnek be egy-egy termelő vagy gyártó területére, mikor foglalhatják le az árut, semmisíthetik meg, stb. Szakmabeliek véleménye szerint erre szükség is lenne, mert sokszor évekig folyik a vita arról, hogy egy-egy vitathatatlan szabályszegésnél vajon jogosan vizsgálódott-e az ellenőrző szerv a helyszínen.

A törvényjavaslat újra kimondatná, hogy hamisított élelmiszert tilos előállítani és forgalomba hozni. Ez ugyanis most nincs benne az élelmiszertörvényben (egy korábbi verzióban viszont benne volt).

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.