Üzleti tippek

35 milliárdnyi áfát igényeltek vissza eddig

2.606 adózó igényelt vissza általános forgalmi adót (áfa) az Európai Bíróság ítélete alapján a ki nem fizetett számláira.

A szerda délelőtti adatok szerint 2.606 adózó igényelt vissza általános forgalmi adót (áfa) az Európai Bíróság ítélete alapján. A bevallások adatai szerint kiutalandó összeg közel 35 milliárd forint, ez azonban még módosulhat attól függően, hogy az adózóknak van-e köztartozásuk – közölte az MTI megkeresésére az adóhatóság.

A ki nem fizetett számlákra visszamenőle is visszaigényelhető az áfa

Az Európai Unió Bírósága július 28-án kihirdetett ítélete szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A döntés miatt az államnak mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.

Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró áfát többféle módon – egy speciális kérelem benyújtásával vagy később, bármelyik a rendszeres áfa bevallásban – is vissza lehet igényelni. Aki a külön kérelmet választotta, az október 20-ig igényelhette vissza a neki járó áfát.

Akit a hatályon kívül helyezendő szabály miatt megbírságolt az adóhatóság, az szintén október 20-ig kérhetett ismételt ellenőrzést. A visszaigénylés és az ismételt ellenőrzés kérése független egymástól, csak a határidejük azonos. A visszaigénylésről az adóhatóság csak akkor hoz határozatot, ha nem fogadja el azt. A kiutalás teljesítésére egymillió forint alatt 30, afelett 45 nap áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendelkezésére.

A NAV korábban bejelentette, hogy a jogosulatlan igénylések megakadályozása érdekében fokozottan ellenőrzi a visszaigénylésre vonatkozó kérelmeket és bevallásokat, a levonási jog gyakorlásának alapjául szolgáló bizonylatok tartalmi hitelességét is vizsgálva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik