Üzleti tippek

Nagy pofont kaphatnak az evások, ekhósok

A mikrovállalkozók nemcsak a minimálbér-emelés, s a növekvõ járulékterhek miatt aggódhatnak, hanem az eva esetleges eltörlése miatt is. Varga ötlete nem új, Oszkó Pétertõl már hallottuk. Az egyik megkérdezett adószakértõ úgy kommentált: Varga ellentmond Matolcsynak. Egyébként Orbán Viktornak is.

Az eva és az ekho eltörlését is elképzelhetõnek tartja Varga Mihály Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár, volt pénzügyminiszter – derül ki a Heti Válasz Varga-interjú melletti kis keretesébõl.

Az eva és az ekho eltörlése újra és újra felvetõdik. Legutóbb a Reformszövetség adó- és járulékcsoportja anyagának (a munkacsoport vezetõje: Oszkó Péter) javaslatai között olvashattuk az „átalányjellegû különadók”, eva, ekho megszüntetését, méghozzá már 2010-re elõirányozva.

A munkacsoport vezetõje, Oszkó Péter pénzügyminiszter-jelölti minõségben, a bizottsági meghallgatásán már óvatosabban fogalmazott: elõbb át kell alakítani az adórendszert versenyképesebbé, s csak utána lehet megszüntetni az evát és az ekhót. Oszkó azért a meghallgatáson is hangsúlyozta: személyes véleménye nem változott, az evajellegû adók szerinte sértik a versenysemlegesség elvét.

Oszkó Péter és adótanácsadó kollégái egyébként már korábban is javasolták az ekho és az eva eltörlését, sok más, zömében a nagyvállalatoknak kedvezõ intézkedéssel egyetemben.

Az eva eltörlése csak az egyik pofon lenne a mikrovállalkozóknak, másiknak ott a jövõre jelentõsen megnövelt minimálbér, amelynek ráadásul már legalább a másfélszerese után kell a megnövelt járulékot fizetni.

Ha a kormány célja az adminisztráció csökkentése, akkor éppen az eva típusú adókat kellene támogatnia, Varga tehát ellentmond Matolcsynak – kommentálta az fn.hu kérdésére a legújabb kormányzati elképzelést Oldal György, a Magyar Könyvelõk Országos Egyesületének alelnöke.

Vadász György adószakértõ, az Iparszövetség társelnöke részt vett az eva koncepciójának kidolgozásában, s elismeri annak rendszeridegenségét. Az adószakértõ azonban fölhívta a figyelmet arra az elõnyre, hogy ezen adófajta tervezhetõ bevételt jelent a költségvetésnek, s tervezhetõ kiadást az adózónak. Emellett nagyban hozzájárult a kisvállalkozási bevételek fehéredéséhez. Egy versenyképes, egyszerû, kevéssé bürokratikus adórendszerben valóban nincs helye az evának, ám ettõl még messze vagyunk – vélte Vadász.

Éppen most, amikor alacsony növekedés, stagnáló fogyasztás várható jövõre a kormányzat várakozásai szerint is, bûn lenne hozzányúlni az átalányjellegû adókhoz – tette hozzá az adószakértõ.

Orbán Viktor 2010-ben egy tévémûsorban arra a kérdésre, hogy az ekho és az eva marad-e, úgy válaszolt: “Inkább ki szeretnénk terjeszteni.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik