Üzleti tippek

Mesebeli lány Orbán Viktor

Mondott is információt, meg nem is Orbán Viktor miniszterelnök az egykulcsos adóval bevezetésével kapcsolatban kedden este, akár a mesebeli lány, aki vitt is ajándékot, meg nem is a királynak. Bár kiderült, hogy az egykulcsos adót egy lépésben vezetné be a miniszterelnök, nem sejthető, ez ténylegesen mekkora adóterhet jelentene, különösen az alacsony és közepes jövedelműeknél.

„Én azt fogom javasolni majd a kormánynak a kormányülésen, hogy azt javasoljuk a parlamentnek, hogy egy lépésben és azonnal térjünk át egy arányos, tehát egykulcsos adórendszerre (…)egy lépésben, 16 százalék” – mondta Orbán Viktor az MTV Az Este című műsorában.

A miniszterelnök hozzátette: „tartom magam ahhoz, hogy egy söralátétnél nagyobb adóbevallás nem szükséges”. Orbán Viktor szerint jövőre nemcsak a legalacsonyabb kulccsal rendelkező, hanem a legegyszerűbb adórendszer lesz ez a valaha volt szabályok közül Magyarország történetében.

Orbán Viktor azonban nem árulta el, hogy marad-e a félszuperbruttó. Ha marad, akkor a 16 százalék valójában 20,32 százalék, hiszen az adóalap továbbra is 1,27 százalékos szorzóval növelt. Nem árult el semmit az adójóváírás átalakításáról sem. Ha az egyszerűség kedvéért kivennék az egész adójóváírást a rendszerből, az nemcsak az alacsony, hanem a közepes jövedelműeket is rosszul érintené, a nettó bér még bruttó 220 ezer forintnál is csökkenne, a kieső adókedvezményt még ezen a bérszinten sem ellensúlyozná az alacsonyabb kulcs.

Erről azonban továbbra sem közölt semmit a miniszterelnök. A kormány továbbra is tartja magát ahhoz az irányhoz, hogy csak a kulcs mértékéről beszél, amelyből viszont nem sejthető, milyenek lesznek a tényleges adóterhek, különösen az alacsony és közepes jövedelműeknél, akiket az adójóváírás változása érint – amint arról írtunk korábban is.

Az alacsony és közepes jövedelműek szempontjából aggasztó, hogy Orbán Viktor – egy korábbi nyilatkozata alapján – nincs teljesen tisztában az adójóváírás jelentőségével a magyar adórendszerben. Idén júniusban mondta a miniszterelnök Az Estében, hogy a minimálbér most is adóköteles, csak 0 adókulccsal adózik, jóllehet a minimálbér adóját valójában az adójóváírás összege csökkenti, és még csak nem is nullára, hanem idén havi 768 forintra.
Igaz, adórendszerünk ezen része Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök előtt sem volt teljesen tiszta – amint az egy tavaly májusi nyilatkozatából kiderült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik