Üzleti tippek

Bajnai nem igazán ismeri az adórendszert

Bajnai Gordon szerint nem lehet 2000 forintot sem elvenni a minimálbérből élőktől, ugyanakkor a minimálbéresek a jelenlegi rendszerben 1530 forint személyi jövedelemadót fizetnek havonta. A miniszterelnök szerint az eva emelése kizárólag az áfa emelése miatt szükséges, számszakilag azonban elegendő lett volna egy 3 százalékpontos emelés is.

Kizárólag az áfa emelése miatt szükséges az evát növelni, hogy a végén ne az állam fizessen a vállalkozónak – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök a TV2 péntek reggeli Mokka című műsorában. Az igazság azonban az, hogy az evát elegendő lett volna 28 százalékra fölnyomni 30 helyett, hogy az állam ugyanolyan arányú bevételhez jusson, mint korábban.

A miniszterelnök nem tért ki azokra az evás vállalkozókra sem, akik tárgyi adómentes számlát adnak. Bajnait egyébként a riporter némileg elbizonytalanította abban, hogy az eva kulcsa jelenleg 20 vagy 25 százalék. Igaz, ha kissé bizonytalanul is, végül a 25 százalékra (a helyes számra) voksolt.

Bajnai Gordon szavaiból kitűnt, úgy hiszi, hogy a minimálbéresek jelenleg egyáltalán nem fizetnek személyi jövedelemadót, mint mondta: bruttó 71 500 forintból már nem lehet kétezer forintot sem elvenni, mert akkor már tényleg nem lehet megélni a minimálbérből.

A tényleges helyzet azonban az, hogy jelenleg is csaknem 2000 (1530) forint szja-t fizetnek a minimálbéresek a költségvetésnek, s a minimálbér jövőre sem lesz teljesen adómentes. Igaz, így csak a töredékét fizetik annak, amit fizetniük kellene, ha – Bokros és a Reformszövetség javaslatainak nyomdokain – teljesen eltörölnék az adójóváírást.

Bajnai ezekre a javaslatokra célzott, amikor arról beszélt, hogy a minimálbér megadóztatása csak annak felbruttósítása után lenne lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik