Üzleti tippek

Lefejezik a GVH-t is

admin
admin

2010. 06. 21. 12:11

A Fidesz által rohamtempóban beterjesztett törvénymódosítások között akad egy olyan is, amely a versenyhatóság vezérkarának eltávolítását könnyíti meg. A fejcsere nem minden előzmény nélküli. Elképzelhető, hogy a GVH legizgalmasabb folyamatban lévő eljárása, a Mollal kapcsolatos, már az új elnök vezénylete alatt fejeződhet be.

Az első olvasatban kis súlyúnak tűnő módosítás csak annyi, hogy „az elnökhelyettesek megbízatása – kinevezésük időtartamától függetlenül– megszűnik akkor is, ha az elnök kinevezési időtartama (…) lejár” – olvasható a törvénymódosításban.

E módosítás azonban lehetővé teszi Nagy Zoltán elnök – akinek idén jár le a kinevezése – mellett a két elnökhelyettes (Gadó Gábor, Wallacher Lajos) menesztését is, akiknek kinevezése csak 5 év múlva járna le.

A javaslat indoklása szerint „a módosítás lehetővé teszi a hivatal működéséért felelős mindenkori elnöknek a törvény által biztosított, elnökhelyettesek személyére vonatkozó javaslat tételi joga gyakorlását”. Erre azonban aligha lenne szükség, ha a jelenlegi elnök, Nagy Zoltán elnök kinevezését meghosszabbítanák, amire a törvény egyébként lehetőséget adna (csak a Versenytanács elnökének megbízatását lehet csak egyszer meghosszabbítani, ezt a tisztet az egyik elnökhelyettes látja el).

A GVH-vezérkar menesztésének előjele volt, hogy a Fidesz-özeli Századvég Gazdaságkutató sajtórendezvényén a szervezet igazgatóságának elnöke, Heim Péter azt mondta, valamennyi hatóság, felügyeleti szerv vezetőjének – a jegybank vezetősége, a PSZÁF mellett megemlítődött ezúttal a versenyhatóság is – le kellene vonnia magára nézve a személyi következményeket

A mondatra akkor több újságíró is „fölkapta a fejét”, hiszen a GVH – legalábbis újságírói nézőpontból – az egyik legjobban működő állami szervezetnek tűnik, amely aktívan, és a társaságok tulajdonosainak kilétére és lobbierejére való tekintet nélkül végzi a dolgát.

mol

A GVH legizgalmasabb folyamatban lévő ügye a Mollal kapcsolatos.

A versenyhatóság eljárását annak gyanújával indította, hogy a Mol visszaélve erőfölényével az üzemanyagpiacokon 2006. január 1-je óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasak.

A Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke szerint viszont a Mol nagykereskedelmi üzemanyagárai nem magasak nemzetközi összevetésben. Ezt is tartalmazta Heim Péter válasza a szervezet korábbi sajtótájékoztatóján az fn.hu azon kérdésére, hogy a domináns piaci helyzetben lévő vállalatok elleni szigorúbb versenyhatósági fellépés (amelyről Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója beszélt) vajon a Molra és OTP-re is vonatkozik-e majd.

A Mol igazgatóságába – a Fidesz-győzelem után – két határozottan jobboldalhoz köthető üzletember, Járai Zsigmond expénzügyminiszter és exjegybankelnök, valamint Parragh László, a Fidesz programjához ajánlást író kamarai elnök kerülhetett a távozó „vörösök”, Akar László, Kamarás Miklós helyére.

Azt sem lehet a GVH szemére vetni, hogy kesztyűs kézzel bánt volna a bankokkal (a PSZÁF-fal kapcsolatban ez már azért nehezebben volna elmondható), bár hatásköréből adódóan inkább csak a reklámok, illetve a bankkártyával kapcsolatos versenyjogi anomáliák miatt tudta „lekaszálni” őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.