Üzleti tippek

Keményen megadóztathatják a multikat

A multinacionális cégek keményebb adóztatásra számíthatnak, amennyiben elfogadja a leendő kormány a nemrégen alakult, jobboldalhoz kötődő Századvég Gazdaságkutató Zrt. értékelését. Egyes domináns helyzetű piaci helyzetű cégek is nagyobb szigorban részesülhetnek, de az OTP nem oka a bankok közötti gyenge versenynek, és a Mol benzinárai sem magasak - hangzott el a tájékoztatón.

A tényleges (effektív) adókulcsot a nemzetközi nagyvállalatok körében is a 16 százalék felé kellene közelíteni – válaszolta az fn.hu kérdésére Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója, egykori KSH-elnök az intézet pénteki rendezvényén. Ha maradnak is kedvezmények, akkor világosan látni kell, hogy azok milyen célokat szolgálnak, milyen eredménnyel – tette hozzá.

Amennyiben a Fidesz-kormány valóban ezen vélemény szellemében (is) szabja át az adórendszert, az kétségkívül óriási fordulatot jelentene az eddigi adópolitikához képest.

Az fn.hu korábban több cikkben is fölhívta a figyelmet (például itt és itt), hogy a nagyvállalatok a nyereségük után valóban meglehetősen mérsékelten adóznak. A tényleges adókulcs az APEH adatai szerint – a fn.hu számítása alapján – nem érte el 2007-ben a 9 százalékot, pedig a társasági adó elvileg 16 százalékos. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyik jelentése ráadásul rámutatott: senki nem méri – a Pénzügyminisztérium sem – hogy a vállalatoknak nyújtott adókedvezmények és támogatások ténylegesen elérik-e a gazdaságpolitikai céljukat.

Magánmonopóliumok, illetve domináns piaci helyzetben lévő vállalatok a privatizáció következtében állami monopóliumokból jöttek létre – hangsúlyozták a Századvég Gazdaságkutató sajtótájékoztatóján. Nem visszaállamosítani kell őket, hanem piaci eszközöket kell alkalmazni, szigorú versenyhatósági fellépés kell – mondta Mellár.

A tájékoztatón lapunk megkérdezte, hogy a Molt, és az OTP-t is ilyen cégeknek tekintik-e, hiszen bizonyos piacokon domináns helyzetben vannak – a Mol az üzemanyagok nagykereskedelmi piacán, az OTP a lakossági szegmensben – s állami vállalatokból lettek magáncégekké.

Válaszában Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy nem az OTP az oka a bankok közötti gyenge versenynek, hanem a felügyelő szervezet, a PSZÁF. A Mollal kapcsolatban Heim Péter emlékeztetett arra, hogy az állam miatt nagy veszteségeket kellett elszenvednie a gázüzletágon. Heim Péter szerint a Mol nagykereskedelmi üzemanyagárai sem magasak nemzetközi összevetésben (a Mollal kapcsolatban indult GVH-vizsgálatról itt olvashat).

Heim Péter szerint valamennyi hatóság, felügyeleti szerv vezetőjének – a jegybank vezetősége, a PSZÁF mellett megemlítődött ezúttal a versenyhatóság is – le kellene vonnia magára nézve a személyi következményeket – derült ki a tájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik